...

De leefomgeving van een kat

De leefomgeving van de kat

Leefomgeving van de kat

Het huiselijke leven biedt in tegenstelling tot het leven in de wilde natuur meer structuur voor een kat. Een kat die binnenhuis woont krijgt elke dag zijn vaste maaltijden zonder zelf op zoek te gaan. Als je er ook zorg voor draagt dat de kat voldoende uitdaging heeft zal hij prettig zijn om mee te leven. Het is raadzaam om de kat niet teveel te beperken in zijn doen en laten in en rondom het huis.

De leefomgeving van een kat in huis, wat heb je nodig en waar moet je op letten. Het nemen van een kat doe je niet zomaar, hier moet je goed over nadenken en beseffen dat de kat gedurende zijn leven zorg nodig kan hebben. Zorgvuldige voorbereiding en nauwkeurige planning zijn essentieel om de overgang van het ene huis naar het andere zo soepel mogelijk te laten verlopen.. Als de voorbereiding goed goed geregeld is zal dit ten goede komen van het proces. Je kunt een feromonenverdamper gebruiken om de kat zich op zijn gemak te laten voelen en gemakkelijker aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen. Ook is het slim om te vragen wat voor voeding de kat kreeg, zodat je dit kunt voortzetten.

Leefomgeving van de kat

De leefomgeving van de kat moet een paleis zijn voor de nieuwe koningin des huizes. Het huiselijke leven biedt in tegenstelling tot het leven in de wilde natuur veel zekerheid voor een kat. Een kat die binnenhuis woont krijgt elke dag zijn vaste maaltijden zonder te hoeven jagen. Als je er ook zorg voor draagt dat de omgeving van de kat binnenhuis uitdagend en stimulerend is zal hij een aangename huisgenoot zijn. Het is daarom verstandig om de leefomgeving van de huiskat zorgvuldig in te richten en de kat niet teveel te beperken in zijn doen en laten.

Een nieuwe omgeving kan erg lastig zijn omdat het vaak de eerste keer is dat hij niet in gezelschap van andere dieren is. Voor een kat die al volwassen is, is dit vaak lastig waarop hij in de war kan raken. Spreek daarom tijdens de reis op een rustige manier tegen de kat, vooral als de kat nog erg jong is. Zorg ervoor dat iedereen binnen het gezin de kat op een rustige manier benadert. Blijf ook rustig wanneer je de kat uit zijn kooitje laat. Bij thuiskomst kun je de kat introduceren aan zijn kattenbak en voerbak, waarna de kat vaak zelf al zijn nieuwe omgeving zal gaan onderzoeken.

Laat de kat dit allemaal in zijn eigen tempo doen, dus als de kat zich eerst wil terugtrekken moet je dit gewoon toelaten. Het is wel raadzaam om de kat de eerste periode in de gaten te houden. De omgeving is immers compleet nieuw en daardoor kan de kat in de problemen komen. Laat de kat ook voldoende rusten om alle nieuwe indrukken te verwerken, ook al had je een heel andere slaapplek voor de kat voor ogen.

Hoe moet je een kat vast houden

Wanneer je besluit om een kat te nemen is het belangrijk dat je begrijpt hoe je een kat het beste bij je kunt pakken. Poezen dragen hun kittens door ze met hun bek op de losse nekhuid te plaatsen. Kittens laten dit altijd toe en stellen zich hierop in door zich te ontspannen totdat de poes ze weer op de grond heeft gezet. Het kan soms werken bij oudere katten, maar ze vinden het meestal onprettig en verstijven wanneer ze op deze manier worden vastgepakt. Het is het beste om een ​​kat op te pakken door een hand onder de borst en een hand onder de maag van de kat te houden. Vaak vinden katten het niet prettig om vast gehouden te worden, daarom is het raadzaam om de kat los te laten wanneer ze beginnen te schoppen met de poten.

Kattenbedden en kattenkussens zijn onderdeel van de leefomgeving

Tijdens de eerste fase van het nemen van een kat is het belangrijk dat een kat zijn eigen plek heeft om zich terug te trekken. Een eenvoudige plek met een oud kussen en deken is ideaal omdat katten soms wat ongelukjes kunnen krijgen tijdens deze periode van wennen. Goede kattenkussens zijn bijna overal verkrijgbaar en bovendien hygiënisch en eenvoudig schoon te houden.

Veel katten zullen ook op wollen goederen gaan kauwen, wat kan leiden tot vervelende blokkades in het spijsverteringsstelsel met alle gevolgen van dien. Speciale kattenbedden kunnen worden gemaakt van gevlochten manden, plastic of gevuld textiel. Zorg er in ieder geval voor dat ze eenvoudig zijn te reinigen. Vaak zul je zien dat een kat een andere slaapplek zal kiezen dan wat jij voor ogen had, bijvoorbeeld op het uiteinde van je bed of op de vensterbank.

Kattenbakvulling

Elke kat heeft een kattenbak nodig waar hij zijn ontlasting kan doen wanneer hij niet op tijd naar buiten kan gaan. Er zijn verschillende soorten kattenbakken op de markt. Zo zijn er open en gesloten modellen, dus met of zonder deurtje, er zijn ook zelfs speciale op maat gemaakte kattenbakken. Het is belangrijk dat de kattenbak eenvoudig te reinigen en uit materiaal bestaat dat tegen bepaalde reinigingsmiddelen kan.

Toxoplasmose is een vervelende infectieziekte dat kan worden gevonden in de ontlasting van een kat. Deze ziekte is gelukkig niet gevaarlijk voor mensen, maar vooral voor drachtige poezen. Dagelijks de ontlasting weg scheppen en een complete wekelijkse reiniging van de kattenbak zal het risico op infectie beperken. Houd er rekening mee dat sommige reinigingsproducten soms giftig en ongezond kunnen zijn voor katten. Lees je daarom van tevoren altijd goed in of laat je adviseren.

Voedingsbakken in de leefomgeving

De beste etensbakken voor katten zijn gemaakt van plastic, keramiek of RVS. Defecte etensbakken kun je het beste onmiddellijk weggooien omdat er nare ziekteverwerkers in de bak kunnen komen te zitten. Gebruik de voerbakken van de kat uitsluitend voor het geven van kattenvoer. Daarnaast is het verstandig om de voerbak uit de buurt van de kattenbak te plaatsen, katten zijn erg hygiënisch en willen liever niet naast hun kattenbak eten, veel eigenaren geven hun katten daarom in de (bij)keuken te eten.

Het is verstandig om de kat te voeden op een plek waar hij ongestoord kan eten. Als je veel van huis bent zijn er ook machines te koop die kattenvoer op ingestelde tijdstippen aanbieden. Geef een kat elke dag schoon water uit de kraan, in de natuur krijgen katten meestal ruimschoots vocht binnen uit de prooien die ze vangen, hierdoor hebben ze weinig dorst. Wanneer je brokken aan je de kat geeft is het erg belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om dit te verteren. Er zijn ook speciale fonteintjes voor katten op de markt wat dit makkelijker maakt.

Draagmanden en draagkooien

Het is beter om een ​​reiswieg of kooi te kopen dan om er een te lenen omdat je hem vaker nodig hebt, mogelijk zelfs op onverwachte momenten. Vooral wanneer je de dierenarts bezoekt, is het zeer raadzaam om een ​​draagmand of kooi te gebruiken, omdat het dier, dat misschien ziek of pijn heeft, alleen probeert te ontsnappen in een relatief vreemde omgeving. Koop de mand of de kooi groot genoeg. Dit moet niet alleen geschikt zijn voor het vervoeren van een kitten, maar later ook voor het vervoeren van een volwassen kat.

Halsbanden, tuigjes en riempjes

Een kat hoeft niet noodzakelijk een halsband te dragen, vaak wordt dit gedaan voor de sier. Wel kun je de kat voorzien van een chip, mocht hij besluiten weg te lopen. Deze chip kan worden gebruikt om de kat te identificeren als deze verloren of gewond is geraakt. Traditioneel wordt er ook vaak een bel gemonteerd aan de halsband, die gaat rinkelen wanneer de kat in beweging komt. Dit heeft wel weer invloed op het jagen van de kat, aangezien je hem van mijlenver hoort aankomen. Ook zie je vaak een lichtgevende strip zodat de kat genoeg opvalt in het donker en opvalt voor bestuurders.
Normaal gesproken loop een kat weinig risico dat de halsband ergens achter blijft hangen. Ze bestaan vaak uit flexibele materialen zodat een katje zichzelf kan bevrijden in benarde situaties.

Eigenlijk heb je dus alleen een halsband of riem nodig wanneer je met een kat naar buiten wilt of naar een nieuwe omgeving gaat. De Siamees staat er bijvoorbeeld om bekend graag aan een riem te lopen. Toch wordt de kat in het algemeen niet graag aan het lijntje gehouden. Katten zijn enorm goed in ontsnappen, daarom zijn de beste riemen vaak minder goed dan dat je in eerste instantie dacht.

Kattenspeelgoed mag zeker niet ontbreken in de leefomgeving van de kat

Zowel oudere als jongen katten zijn vaak dol op spelen. Het is essentieel om de kat voldoende aandacht te geven wanneer je kat je enige huisdier is, dit kan je doen door met hem te spelen. Een kat ontwikkelt zijn spieren en uithoudingsvermogen door veel te spelen, op deze manier houdt kat zijn hersenen en ogen scherp. Voldoende tijd doorbrengen met een kat draagt ook bij een de band tussen de kat en zijn baasje.

Als je een kat hebt is het goed om het jagen in een spelvorm op te nemen tijdens zijn opvoeding. Je kunt soorten speelgoed voor een kat aanschaffen, zoals nepmuizen, ballen of een speciale kattenhengel. Toch vinden katten vinden vaak een bundel papier van met een knoop nog boeiender. Zorg ook voor verschillende krabpalen in huis zodat de kat zijn nagels op de paal zal slepen en je meubels met rust laat. Kort gezegd, kattenspeelgoed mag zeker niet ontbreken in de leefomgeving van de kat.