...

Waarom kwijlt mijn kat?

Waarom kwijlt mijn kat

Waarom kwijlt mijn kat?

Er wordt aangenomen dat het verschijnen van speeksel bij dieren, vooral honden, een reden tot ernstige bezorgdheid kan zijn. De overvloedige speekselvloed van katten is ook de moeite waard om op te letten. Katten kwijlen om verschillende redenen. Gebitsproblemen, een infectie in hun mond, een luchtweginfectie, giftige planten en bloemen, en ga zo maar door. Toch is dit ernstig genoeg om een controle uit te voeren en eventueel maatregelen te treffen.

Waarom kwijlt mijn kat?

Katten staan ​​in de regel niet bekend om hun overvloedige speekselvloed, wat is dan de oorzaak van dit fenomeen? Hier zullen we kijken naar de meest mogelijke redenen waarom katten kwijlen en hoe het probleem met speeksel op te lossen.

In de meeste gevallen zou een kleine hoeveelheid speeksel bij een kat niet alarmerend moeten zijn. Als een kat bijvoorbeeld kwijlt tijdens het spinnen, dan is dit een duidelijk teken dat ze ontspannen en tevreden is. Kattenexperts zeggen dat er een verband bestaat tussen speekselvloed en euforie, dat zijn oorsprong vindt in de communicatie van het kitten met zijn moeder wanneer ze hem melk geeft. Dit verklaart ook waarom een ​​kat kwijlt als hij de deken of je knieën verfrommelt, omdat kleine kittens hetzelfde doen als ze over de buik van hun moeder wrijven om de melkproductie te stimuleren.

De kat kwijlt door een infectie in zijn mond of keel

Maar er zijn momenten waarop verhoogde speekselvloed bij een kat een signaal kan zijn dat er iets mis is met haar. Een veelvoorkomende oorzaak is mondziekte of tandbederf. Tandsteenafzettingen kunnen tegen de binnenkant van de mond van een kat wrijven, wat resulteert in overmatige speekselproductie. Om dit te testen, kunt u voorzichtig de lip van de kat terugtrekken en naar zijn tanden kijken. Als de tanden aangetast of bruin zijn, of als het tandvlees bloedt, moet een bezoek aan de dierenarts worden overwogen, aangezien deze problemen behandeling vereisen, inclusief verwijdering van tandsteen. Katten kunnen ook kwijlen als ze een luchtweginfectie hebben en het overtollige speeksel wordt veroorzaakt door koorts en ontsteking van de luchtwegen in hun longen.

Vreemde voorwerpen in de mond van de kat

Let bij het controleren van de tanden van uw kat op iets dat in haar mond vastzit, zoals een touwtje of een klein voorwerp dat ongemak kan veroorzaken. Sommige planten, en de vergiftiging ervan, kunnen overvloedige speekselvloed veroorzaken, dus controleer of uw kat iets heeft gegeten wat ze niet zouden moeten hebben.

Een kat met een zonnesteek kwijlt ook

Waarom kwijlt mijn kat zonnesteekEen andere reden, vooral in hete zomers, kan een hitteberoerte zijn. Bij katten is dit niet gebruikelijk, in tegenstelling tot andere dieren (omdat katten erg slim zijn), maar toch, als de kat meerdere uren in de zon heeft gestaan ​​zonder te drinken, kan dit overvloedige speekselvloed veroorzaken. Omdat een hitteberoerte levensbedreigend kan zijn, moet je ervoor zorgen dat je kat vrije toegang heeft tot vers, koel water, of probeer je kat in een koele kamer te houden als het warm is. Houd er ook rekening mee dat tekenen van een hitteberoerte kunnen zijn: rusteloos gedrag, snelle hartslag en ademhaling, rode tong, braken en lethargie. Als u een hitteberoerte vermoedt, breng uw kat dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Misselijkheid en rusteloosheid

Kwijlen kan ook een teken zijn van angst of misselijkheid. Misselijkheid kan op zijn beurt alles signaleren, van tijdelijke indigestie tot iets gevaarlijkers, zoals een ontsteking of darmkanker. Als het kwijlen van de kat langer dan een paar minuten aanhoudt of niet stopt en regelmatig wordt geobserveerd, is dit zeker een signaal om naar de dierenkliniek te gaan.

Kort samengevat waarom een kat kwijlt:

De bek van de kat is het belangrijkste orgaan voor eten en drinken, dus het is niet ongewoon dat een kat kwijlt. Het is belangrijk om met uw kat naar de dierenarts te gaan om een juiste diagnose en behandelplan te krijgen.

– De mond van de kat is droog door uitdroging of door het eten van te veel droogvoer

– De kat heeft kiespijn of tandvleesaandoeningen

– De kat heeft een lage bloedsuikerspiegel

– De kat heeft een infectie in het tandvlees of de keel

– De kat heeft mogelijk iets ingeslikt dat de mond en keel irriteert, zoals haarballen, braaksel of stukjes plastic