...

Houd je binnenkat gelukkig met deze tips

7 manieren om je kat te verwennen

Veel eigenaren van gezelschapsdieren worstelen met de beslissing of ze hun kat binnen moeten houden of dat ze een deel van hun tijd buiten moeten doorbrengen. Het is een zeer persoonlijke beslissing die alleen door de eigenaren van gezelschapsdieren zelf kan worden genomen, maar er bestaat geen twijfel over dat binnenkatten aan minder risico’s en veiligheidsrisico’s worden blootgesteld dan buitenkatten. Toch is het alsnog een aanrader om een dierenverzekering af te sluiten als je je dier binnen houdt. Je weet immers nooit wat de kat overkomt in je huis, maar gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om je huisdier tevreden te houden. Gebruik hiervoor deze tips:

Creëer hoge plekjes

Katten hebben plaatsen nodig die hen van het grondniveau verheffen. Katten houden van klimmen en de zitstokken bieden hen een veilige plek om de actie van bovenaf mee te maken. Ze willen weten dat het veilig is en als ze hun omgeving kunnen zien en niet alleen kunnen horen en ruiken, voelen ze zich veel comfortabeler. Katten zoeken vaak graag hun toevlucht op een hoge plek en het is belangrijk dat deze plekken de kat de kans geven zich veilig te voelen voor mensen, harde geluiden en andere dieren. Een hoge krabpaal is hiervoor perfect. Ze kunnen hierop liggen, zitten, slapen of van bovenaf naar buiten kunnen kijken.

Zorg voor krabplekken

Krabben is een natuurlijk instinct van katten en een belangrijk onderdeel van het behoud van hun fysieke en mentale gezondheid. Katten krabben om hun klauwen te scherpen, oude nagelriemen af ​​te werpen, zich uit te rekken en hun geur achter te laten. Het is belangrijk om je kat voldoende mogelijkheden te geven om te krabben, zodat hij zijn aandacht niet op je meubels en tapijten richt. Er zijn talloze verschillende soorten krabpalen verkrijgbaar en elke kat heeft verschillende krabvoorkeuren. Het kan dus zijn dat je verschillende soorten moet uitproberen voordat je het type vindt dat je kat prettig vindt.

Speel veel

Het is belangrijk om je kat elke dag in beweging en actief te houden. Het is niet alleen geweldig voor hun lichamelijke gezondheid, het is ook een belangrijk onderdeel van hun geestelijke gezondheid. Spelen stimuleert je kat om actief te zijn, helpt een gezond lichaamsgewicht te behouden en houdt de spieren strak en sterk. Activiteiten waarmee je kat zijn natuurlijke jachtinstinct kan uiten, helpen hem ook om zijn geest alert en actief te houden. Voorouders van katten moesten op insecten, vogels, muizen en andere kleine dieren jagen om te overleven en hoewel binnenkatten deze dingen tegenwoordig niet meer hoeven te doen, bezitten ze nog steeds een natuurlijk instinct om te jagen en te bespringen.

Breng geen plotselinge veranderingen aan

Verandering hoort bij het leven, maar katten zijn er erg gevoelig voor en houden doorgaans niet van plotselinge of onverwachte veranderingen. Je kunt helpen je kat tevreden te houden door een vaste routine op te bouwen en hem langzaam en voorzichtig kennis te laten maken met nieuwe dingen. Een geleidelijke benadering van verandering zorgt ervoor dat je kat zich in de loop van de tijd kan aanpassen in plaats van dat hij in één keer met veranderingen wordt geconfronteerd. Plotselinge verandering zorgt altijd voor stress bij katten, wat kan resulteren in een blaasontsteking waarvoor je je kattenverzekering moet gebruiken.