...

Catnip of kattenkruid zelf kweken

catnip of kattenkruid zelf kweken

Catnip of kattenkruid zelf kweken is niet zo moeilijk.

Kattenkruid of catnip kun je gemakkelijke zelf kweken in huis of op een zonnig plek in je tuin, maar zorg ervoor dat je de juiste variëteit kweekt ( Nepeta Cataria ). Als je kattenkruid in je tuin laat groeien, verwacht dan dat je elke kat uit de buurt aantrekt. Uw kat kan een toegangsprijs vragen of zich gedragen als een drugsbaron! Dus denk goed na waar je het kattenkruid plaatst.

De plantjes kunnen ongeveer 30 cm groot worden, dus laat genoeg ruimte tussen de zaadjes zitten. Om het kattenkruid te gebruiken moet je de blaadjes laten drogen, je kunt ze dan fijn maken en in een potje bewaren. De vulling kun je ook gebruiken om kattenspeeltjes mee op te vullen.

Om kattenkruid te kweken, heb je nodig:

Catnip zaden
Goed doorlatende grond
Een plantenbak of tuin

Catnip is gemakkelijk te kweken en te drogen. Er zijn er nog een aantal ‘hulpmiddelen’ die de zaden kunnen helpen om beter te kiemen. Zo groeien de zaden beter als je ze een nacht invriest en ze dan 24 uur in water laat weken. Dit beschadigt de zaadvacht en helpt hen beter te ontkiemen. Ze kunnen pas in het voorjaar buiten direct in de grond worden geplant, zodra de kans op vorst voorbij is.

Om de zaden goed te laten ontkiemen, doe je dat dus beter binnen, bijvoorbeeld op de vensterbank of in de veranda. Verwacht dat de zaden na 5 tot 10 dagen zullen ontkiemen. Zodra de planten 5 tot 10 cm hoog zijn, moeten ze worden uitgedund tot ongeveer 20 cm uit elkaar. Dit kan binnenshuis moeilijk zijn, maar doe je best. Als je binnen bent, plaats je kleine plantjes dan in een zonnige omgeving en doordrenk ze met water en laat de grond bijna droog worden voordat je weer doordrenkt. Als het buiten is, dan is regen voldoende, maar wel lichtjes water geven als het ongebruikelijk droog is.

Bemest uw kattenkruid-planten niet, omdat wordt gedacht dat dit de potentie ervan vermindert. En houd er rekening met een invasie aan kattenkruid, dus verwijder de bloemen voordat ze in zaad veranderen om ongewenste verspreiding te voorkomen.

Kattenkruid oogsten en bewerken

Na ongeveer 3 tot 4 maanden kunt u beginnen met het oogsten van de bladeren om uw kat wat kattenkruid te geven. Het effect is het sterkst wanneer de plant bloeit, midden tot laat in de zomer. Katten houden van kattenkruidblaadjes rechtstreeks van de plant, maar de beste manier om het in speelgoed te gebruiken, is door het eerst te drogen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de stengels, met de bladeren en bloemen omhoog te hangen in een droge, donkere ruimte, net zolang het duurt voordat de bladeren helemaal droog aanvoelen. U kunt het proces versnellen door ze op een droge, maar tochtige plaats te hangen.

Maak kleine hoeveelheden catnip klaar. Door een kleine hoeveelheid te maken, verspil je geen kattenkruid. Bewaar eventuele restjes in de koelkast in een luchtdichte verpakking en het gaat een paar dagen mee. Hier is een zeer populair kattenkruid dat je kunt kopen om te proberen als je niet je eigen kattenkruid kweekt.

Verschillende soorten kattenkruid:

Nepeta Cataria is het kattenkruid waar katten echt van houden. Het produceert witte tot paarse bloemen en wordt tot 50 cm hoog.
Nepeta Camphorata of Camphor catnip heeft witte bloemen met paarse stippen en wordt ongeveer 18 cm hoog.
Nepeta Citriodora of Lemon catnip is een plant met witte en paarse bloemen en kan tot 60 cm hoog worden.

Nepeta Cataria is het enige echte kattenkruid, de andere kruiden werken ook, maar in mindere mate

Dus catnip of kattenkruid zelf kweken is niet zo moeilijk. Wie echt geen groene vingers heeft kan best een paar zakje catnip of kattenkruid aankopen in de betere dierenwinkel. Voor een paar Euro kan je alle katten uit de buurt bevoorraden. Lees waarom catnip of kattenkruid katten gelukkig maken.

catnip of kattenkruid zelf kweken