...

Vachtverzorging bij de kat

Vachtverzorging bij de kat

Vachtverzorging

Katten besteden veel tijd aan hun eigen verzorging. Katjes maken zichzelf schoon met de poten en tong. Langharige en halfharige katten kunnen echter vaak wel een helpende hand gebruiken. Wanneer je de vacht zo nu en dan borstelt zorg je ervoor dat er geen klitten ontstaan. Ook bij kortharige katten kun je helpen bij de verzorging. Het is vaak een leuke bezigheid voor katten en mensen die bijdragen aan de band tussen kat en baas. Studies wijzen uit dat katten gemiddeld langer gezond blijven als ze regelmatig worden geborsteld, omdat borstelen onder andere de bloedsomloop en spieren van een kat stimuleert.

Vachtverzorging van de kat

Een kat kan erg goed voor zijn vacht zorgen. Met de tong, poten en tanden was de kat zich dagelijks. De tong van een kat is bedekt met stekeltjes. De stekeltjes bevatten keratine, de stof die ook nagels en haar vormen. De kat kan met zijn eigen speeksel gemakkelijk kattenbakvulling, voedsel en andere stoffen die met de tong in de vacht achterblijven weghalen. Katten zijn erg flexibel, ook voor katten zijn er delen van het lichaam die hij lastig kan bereiken. De kat zal hiervoor ook zijn poot als hulpmiddel gebruiken om bepaalde delen van zijn lichaam schoon te maken.

Haarverlies en haarballen

In het wild werpt de kat eenmaal per jaar zijn vacht, licht en temperatuur hebben hierop een grote invloed. Katten die binnen leven verliezen vaak structureel hun haren gedurende het jaar. De kat zal qua uiterlijk niks veranderen omdat er telkens een ander deel van het lichaam haar zal verliezen. Je zult dus in je huis regelmatig haarplukken voorbij zien vliegen wanneer de kat aan het werpen is.

Een kat verliest veel losse haren tijdens een wasbeurt, waarvan hij zelf een deel doorslikt. Dit kan leiden tot haarballen wat erg vervelend is voor de kat. Soms kan de kat haarballen niet uitbraken, hierdoor zal de kat minder willen eten en kan de toestand verslechteren. In sommige situaties moet daarom een dierenarts worden ingeschakeld die de haarbal verwijdert. Haarballen komen vaak voor bij katten maar langharige katten worden het meest getroffen. Het kan helpen het om regelmatig kattengras, vis of moutpasta aan de kat te voeden.

Aanvullende vachtverzorging door de mens

Katten in het wild houden zichzelf goed schoon. Een kat met langer haar heeft vaak meer aanvullende verzorging nodig, katten die al op leeftijd zijn kunnen vaak een helpende hand gebruiken, soms is daarom extra verzorging door mensen dan de oplossing. Wanneer je een kat met een vlakke hand begint te aaien kan je vaak al losse haren verwijderen. Natte handen werken vaak beter omdat de haren dan vast blijven plakken.

Er zijn meerdere varianten aan verzorgingsmaterialen te verkrijgen om de vacht van een kat te behandelen. De beste die je kunt gebruiken valt vaak samen met het type vacht van een kat. Vaak zul je zelf ontdekken welk materiaal het meest geschikt is voor jouw kat. Wanneer je er toch zelf niet uitkomt kun je altijd advies inwinnen bij een fokker of dierenarts. Het is verstandig om te starten met verzorgen wanneer het kitten nog jong is, zodat ze aan dit soort aandacht kunnen wennen. Start niet met de vachtverzorging voordat de kat volledig kalm is. Soms merk je dat de kat nog wil spelen, dan is verstandig om even te wachten en het te doen wanneer hij klaar is.

Vachtverzorging bij kortharige katten

De verzorging van een kortharige vacht is meestal alleen nodig als je kattenshows bezoekt en je wilt dat de kat er tiptop uitziet. Toch kan het raadnaam zijn om twee keer per week een zijn vacht te verzorgen. Zo verwijder je losse haren en kun je de kat op vlooien onderzoeken en de tanden en oren van de kat nauwkeurig bekijken. De verzorging van een kortharige kat is natuurlijk veel eenvoudiger dan die van een langharige kat.

Het is verstandig om de korte vacht te verzorgen met een kam of een rubberen borstel, zodat de huid van de kat niet beschadigd wordt. Als het borstelen en/of kammen is afgerond kun je vervolgende de vacht gaan polijsten met een zijden doek. Het wassen van het haar van een kortharige kat met shampoo komt vaak ten goede van de conditie van de vacht. Er zijn speciale “droge kattenshampoos” op de markt die bijvoorbeeld kunnen helpen als je kat met een roetveeg thuis komt.

vachtverzorging kat

Vachtverzorging bij langharige katten

De vachtverzorging voor langharige katten is veel complexer. Vuil blijft vaak achter in de vacht van langharige katten, daarom is een helpende hand vaak wenselijk om klitten te voorkomen en los haar te verwijderen. Omdat een langharige kat kan worden beïnvloed door verwaarloosde vacht met klitten is regelmatige vachtverzorging essentieel.

Het wassen van een kat kost vaak de nodige tijd en energie, maar kan enorm bijdragen aan een mooi uiterlijk. Als de kat het niet gewend is om gewassen te worden kan het een flinke klus zijn. Het is verstandig om speciale kattenshampoo, conditioner en warm water te gebruiken voor de wasbeurt, hierna kun je de kat voorzichtig afdrogen met een zachte handdoek.

Details om niet te vergeten

Vaak kun je zelf met de vinger de ooghoeken van een kat schoonmaken. Een wattenbolletje met warm water biedt vaak ook uitkomst. Vooral Britse en Perzen hebben vaak ogen met veel ophopingen. De tanden van de kat moeten ook goed schoon gehouden worden. Tandplak kan je laten weghalen door een dierenarts, om dit tegen te gaan kun je ook een tandenborstel gebruiken. Vanzelfsprekend houden katten houden hier niet van, daarom zijn er speciale tandpasta’s op de markt die bepaalde kattenvoedsel smaken.

Als de binnenkant van de oren vies zijn kun je ze voorzichtig schoonmaken met een vochtige doek. Het is raadzaam om je vinger niet te diep in de oren van een kat te stoppen. Als de kat niet vaak naar buiten gaat en haar nagels niet op de krabpaal slijpt, kun je de nagels (laten) knippen. Wanneer de nagels te scherp worden kan de kat zichzelf of jou verwonden. Knip alleen de scherpste punt van de nagels. Wanneer je de nagels te ver afknipt kan dit bloedingen veroorzaken. Bij twijfel over hoe je de nagels moet knippen kun je dit over laten aan de dierenarts. Gebruik in ieder geval nooit een nagelschaar die bedoelt is voor mensen omdat dit de nagels kan scheuren.