Overweeg je de castratie of sterilisatie van je kat? Ontdek waarom dit een belangrijke keuze kan zijn en hoe het bijdraagt aan het welzijn van je huisdier.
Ieder jaar worden talloze ongewenste kittens geboren, met als gevolg dat velen van hen in opvangcentra terechtkomen of worden achtergelaten. Als je niet van plan bent om met jonge katjes te fokken, is castratie of sterilisatie een verstandige optie om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
Als je een kater hebt, ben je wellicht bekend met zijn drang om op avontuur te gaan zodra hij krols wordt, op zoek naar een partner. Dit kan leiden tot zorgen en onrust, zowel voor jou als voor je kat. Gelukkig kan castratie op jonge leeftijd, meestal rond 5 maanden in Nederland en België, helpen om deze situatie te verbeteren. Het resultaat is een kalmer en gelukkiger mannetje, ongeacht het ras of karakter van je kat. Dit is van toepassing op alle kattenrassen ongeacht hun karakter of uiterlijk. Hieronder vind je meer informatie over het castreren van katten.
Hoewel ‘sterilisatie’ vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar het verwijderen van de eierstokken bij poezen, en ‘castratie’ naar het verwijderen van de testikels bij katers, is het belangrijk te weten dat deze termen niet helemaal medisch correct zijn.
Na de castratie van je kat zal hij aanzienlijk kalmer zijn, omdat hij niet langer op zoek hoeft naar een partner. Dit betekent dat hij meer tijd in de buurt van huis zal doorbrengen en minder risico zal lopen door zwerven.
De castratieprocedure wordt uitgevoerd door een dierenarts. Je brengt je kat op afspraak naar de dierenarts, waar deze onder een kleine verdoving wordt gebracht. De ingreep houdt in dat een kleine incisie wordt gemaakt in de balzak van de kater, waarbij de testikels worden verwijderd en de bloedvaten en zaadstreng worden afgebonden. Dit voorkomt bloeding en de noodzaak van vreemd lichaamsmateriaal. Deze methode minimaliseert afstotingsreacties en zorgt voor een nette afwerking.
Na de operatie kan je kat meestal dezelfde dag nog naar huis worden gebracht. Normaal gesproken is er geen follow-up nodig, tenzij je kat slecht eet of drinkt, of zijn wonden openkrabt.
Sterilisatie bij kattinnen en castratie bij katers zijn eenvoudige ingrepen die kunnen worden uitgevoerd vanaf respectievelijk 6 maanden en 8 weken leeftijd. Deze procedures helpen niet alleen ongewenste zwangerschappen te voorkomen, maar verminderen ook het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals melkkliertumoren en baarmoederontsteking bij kattinnen, en urinemarkering bij katers.
Het is belangrijk om te beseffen dat ongecontroleerde voortplanting van katten kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal zwerfkatten. Elk kattenpaar kan in korte tijd duizenden nakomelingen voortbrengen, wat overweldigend kan zijn voor opvangcentra, dierenasielen of het kattenasiel. Door je kat te laten castreren of steriliseren, draag je bij aan het beperken van dit probleem en aan het welzijn van katten in het algemeen.
In België is castratie of sterilisatie verplicht voor kittens vóór de leeftijd van 5 maanden in Vlaanderen. Voor katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 geldt de verplichting om uiterlijk op 1 januari 2020 gecastreerd of gesteriliseerd te zijn. Uitzonderingen zijn katten die naar erkende fokkers gaan of die voor buitenlandse doeleinden bestemd zijn.
Vroege castratie en sterilisatie bij kittens vanaf 8 weken oud en bij jonge katten vanaf 6 maanden oud zijn van vitaal belang om ongewenste drachten te voorkomen en de gezondheid van je kat te bevorderen. Bovendien kan vroegtijdige sterilisatie bijdragen aan het verminderen van urinemarkering en agressief gedrag bij katers.
Het helpen van katten zijn cruciale stappen om de kattenpopulatie onder controle te houden en het welzijn van je geliefde huisdier te verbeteren. Deze procedures zijn niet alleen een verantwoorde keuze, maar ook een manier om bij te dragen aan een gezondere en gelukkigere kattenwereld. Overweeg deze ingrepen serieus en neem contact op met je dierenarts voor meer informatie en advies.
Het ideale moment om een castratie of sterilisatie bij een kat uit te voeren, hangt af van verschillende factoren, zoals het geslacht, het ras en de gezondheid van de kat. Over het algemeen wordt echter het volgende aanbevolen:
Het is belangrijk om deze beslissing in overleg met een dierenarts te nemen, omdat elke kat uniek is. De dierenarts kan de gezondheid en ontwikkeling van je kat beoordelen en samen met jou bepalen wanneer de beste tijd is voor castratie of sterilisatie. Het is ook de gelegenheid om eventuele vragen of zorgen te bespreken die je hebt met betrekking tot de ingreep.