Weet je zeker dat je geen jonge katjes wilt, dan kun je altijd kiezen voor castratie of sterilisatie. Dit kan een goede optie zijn, want ieder jaar worden er veel kittens geboren die niet gewenst zijn. Deze worden dan gedumpt of mensen brengen ze naar het kattenasiel.
Elke keer gaat de kater op stap als hij krols is. Opzoek naar een mooie poes. Je bent je kater dagen kwijt, en je bent dagen ongerust. Dan is het verstandig om Castratie op jonge leeftijd uit te laten voeren. Dit kan in Nederland en België op de leeftijd van ongeveer 5 maanden. Dit zorgt onder andere voor een rustigere kater. Dit is van toepassing op alle kattenrassen ongeacht hun karakter of uiterlijk. Hieronder geven we meer informatie over castratie kat.
Hoewel medisch niet helemaal juist is sterilisatie de meest gebruikte term voor de verwijdering van de eierstokken van de poes. Castratie is de meest gebruikte term voor de verwijdering van de testikels van de kater.
Na de castratie van de kat, is de kat een stuk rustiger. Dit komt omdat hij niet meer op pad hoeft voor een leuke poes. Hij zal dus ook meer in de buurt aanwezig zijn.
Als je besloten hebt om de kat te laten castreren breng je hem (met afspraak) naar de dierenarts. Vervolgens neemt de dierenarts het over en geeft de kater een kleine narcose prik. Hier voelt de kat vrijwel niets van. Vervolgens wordt er een klein sneetje in de zak van de kater gemaakt waar doorheen de bal (testikel) naar buiten wordt gebracht. Vervolgens wordt het bloedvat en de zaadstreng met elkaar verknoopt, zodat het bloedvat niet gaat bloeden en dat er ook geen lichaamsvreemd materiaal gebruikt hoeft te worden bij het afbinden. Door deze methode zijn Afstotingsverschijnselen uitgesloten. Zo worden beide testikels verwijderd. Alles wordt netjes afgewerkt.
Als de operatie klaar is kan de kater meestal dezelfde dag weer worden opgehaald.
Terugkomen na de castratie Kat?
Terugkomen is meestal niet nodig. Behalve als de kat slecht eet, of drinkt. Of zijn wonden openmaakt
Sterilisatie van de kattin of castratie van de kater is een eenvoudige ingreep die vanaf de leeftijd van 6 maanden kan worden uitgevoerd. Op die leeftijd wordt de kat vruchtbaar. Vroegtijdige sterilisatie bij kittens wordt al uitgevoerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Het gecastreerde mannetje is bezadigder en het gesteriliseerde vrouwtje heeft minder kans op melkkliertumoren of baarmoederontsteking. Ook urinemarkering komt minder voor. Maar deze sterilisatie voorkomt vooral ongewenste drachten, met ongewenste katjes die alleen maar gedumpt of verwaarloosd zouden worden. Het is dus een verantwoorde daad.
Elk kattenpaar kan 8 katjes per jaar het leven schenken, die vervolgens samen met hun ouders 25 paartjes vormen. Op hun beurt geven zij 40 katjes het daaropvolgende jaar, en het jaar daarna kunnen al 200 katjes geboren worden… Eén vruchtbaar kattenpaar kan dus een nageslacht produceren van 5.000 katjes op 5 jaar tijd! Het aantal zwerfkatten neemt dus verhoudingsgewijs toe samen met het aantal geboortes, en de asielen kunnen deze toestroom van katten niet meer aan. Alleen een verplicht sterilisatieprogramma kan het aantal ongewenste geboortes, en dus het aantal zwerfkatten, beperken.
Sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn in Vlaanderen. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn. Elke kat moet worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt. Uitzonderingen op de castratieverplichting zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan. katten die voor het buitenland bestemd zijn.