...

Hoe slim zijn katten

hoe slim zijn katten doe de iq test

Hoe slim zijn katten

Stel de vraag “Hoe slim zijn katten” en je krijgt direct een paar verschillende antwoorden. De kattenliefhebbers zullen stralen van trots en zullen snel talloze anekdotes aanhalen die de onmiskenbare intelligentie van hun kattenbaby demonstreren. Anderen beweren dat een kat juist gemaakt is om heel de dag op de vensterbank te slapen. Hondenliefhebbers zullen natuurlijk beweren dat hun hond super intelligent is. Ieder zijn eigen mening, maar ieder dier is slim op zijn eigen manier. Dus, wie heeft er gelijk?

Wat de wetenschap ons vertelt over katten, en hoe slim zijn katten in werkelijkheid.

Geloof het of niet, de hersenen van katten hebben een overeenkomst van 90 procent met het menselijk brein. Hersenen van katten en mensen bevatten beide hersenschors met vergelijkbare lobben. De hersenen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 0,9 procent van de lichaamsgewicht van een kat, vergeleken met ongeveer 2 procent bij een gemiddelde mens en ongeveer 1,2 procent bij een gemiddelde hond.

Hoewel er hele laboratoria zijn die zich toeleggen op het bestuderen van de cognitie van honden, zijn er weinig onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van katten en hun algehele hersenfysiologie. Een onderzoeker van kattenkennis en gedrag aan de Oregon State University, legt in een artikel uit dat “er een perceptie is dat katten ontrainbaar zijn of misschien moeilijk om mee te werken. Katten vertonen veel individuele variatie en hebben verschillende persoonlijkheden, waardoor onderzoekers ze moeilijk kunnen begrijpen. ”

Hoe slim zijn katten vergeleken met honden?

Het eeuwenoude debat “Hoe slim zijn katten vergeleken met honden?” Begin 2018 leverde een studie, gepubliceerd in Frontiers in Neuroanatomy waaruit blijkt dat honden tweemaal zoveel neuronen hebben als katten, gemiddeld 530 miljoen in de cortex vergeleken met respectievelijk 250 miljoen. (Mensen hebben daarentegen ongeveer 16 miljard neuronen.)

Hoe slim zijn katten?

Katten kunnen hebben tijdsgevoel. Deze geldt echter voor veel dieren. Een studie die Nature Neuroscience publiceerde is te lezen dat een reeks neuronen in werking treden als een dier wacht. De onderzoekers concentreerden zich op de mediale entorhinale cortex, een gebied in de temporale kwab van de hersenen dat wordt geassocieerd met geheugen en navigatie. Northwestern University geeft aan dat het team ‘een experiment heeft opgezet, de virtuele “deur stop” taak. In het experiment draait een muis op een fysieke loopband in een virtual reality-omgeving. De muis leert door een gang naar een deur te rennen die ongeveer halverwege op de afgelegde weg staat. Na zes seconden gaat de deur open, zodat de muis door de gang kan gaan om zijn beloning te ontvangen.

Uiteindelijk hebben de onderzoekers de deur onzichtbaar gemaakt in de virtual reality-scene. Verrassend genoeg wist de muis nog steeds waar de nu onzichtbare deur zich bevond op basis van de veranderende texturen van de vloer. De muis wachtte ook zes seconden bij de ‘deur’ voordat hij abrupt de baan af liep om zijn beloning te in ontvangst te nemen. Dit gedrag laat volgens het team zien dat dieren een intern gevoel voor tijd gebruiken om taken op te lossen. Dus, nu kunt u zich nog schuldiger voelen als u uw kat de hele dag alleen thuis laat!

Hoe slim zijn katten dan in werkelijkheid?

Dit kan afhangen van het ras, niet alle kattenrassen zijn gelijk. Net zoals verschillende persoonlijkheidskenmerken bij katten voorkomen, worden bepaalde rassen meer erkend vanwege hun intelligentie. Het is geen toeval dat deze rassen ook socialer en interactiever zijn met hun mensen. Er is geen officiële wetenschappelijke IQ-test voor katten, maar dit is een manier om het intelligentieniveau van uw kat te vergelijken met dat van een mens.

Hier is de intelligentietest van uw kat!

Let op, de term intelligent, slim of een jachtinstinct is een wereld van verschil. Een ding is zeker, katten zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Ze observeren ons en leren van ons.

Oefening 1: Neem een mechanische muis op en zorg ervoor dat hij in het zicht van je kat is. Plaats de muis zodanig dat ze vanonder een kast of stoel uit komt. Laat de mechanische muis rustig liggen en kijk hoe uw kat zich gedraagt, is een maat voor hun intelligentie. Je kat zal waarschijnlijk de beweging van de muis bekijken. Voorspelt uw kat nauwkeurig waar de muis onder het meubel vandaan komt? Zo ja, dan bevestigt dit dat uw kat op zijn minst de intelligentie heeft van een 2-jarig kind.

Oefening 2: Doe deze oefening in een overzichtelijk gebied waar uw kat zich uitsluitend op u kan concentreren. Pak het favoriete speeltje van je kat op. Laat je kat goed naar het speeltje kijken en verstop het speelgoed dan achter een stevig voorwerp, zoals een stuk karton of een dik stuk papier. Uw kat gaat dan waarschijnlijk op zoek naar het speeltje achter het stuk karton, in plaats van te denken dat het speeltje gewoon is verdwenen. Dit betekent dat uw kat op zijn minst de intelligentie heeft van een 18 maanden oude peuter. In feite hebben katten het IQ van een kind van 2 of 3 jaar oud.

In willekeurige volgorde zijn hier enkele van de meest intelligente kattenrassen:

Abessijn
Siamees
Brits Korthaar
Bengalen
Noorse boskat
Somali
Turkse Van

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat uw Perzische Kat niet zo slim is als een van deze rassen. Elke kat is wonderbaarlijk uniek en moet worden gewaardeerd om zijn uitgesproken kwaliteiten. Hoewel er niet genoeg studies zijn om algemene kattenintelligentie te kwalificeren, wijst één onmiskenbare waarheid erop hoe slimme katten zijn: ze zijn erin geslaagd ons mensen volledig te manipuleren!

hoe slim zijn katten