...

Gevaarlijk voor katten

Gevaarlijk voor katten is een wasmachine

Gevaarlijk voor katten

Lijst van situaties en spullen in de buurt waar we in eerste plaats niet aan denken, maar die heel gevaarlijk zijn voor katten.

Situaties die zich voordoen binnen de eigen leefomgeving zijn soms gevaarlijk voor katten. – Kittens en katten zijn nieuwsgierig van aard en zullen alles willen onderzoeken en ontdekken. Met name kittens gaan altijd op avontuur, maar ze overzien de gevaren vaak nog niet.

Een volwassen kat weet meestal wat mag en wat niet mag. Echter, indien katten de hele dag alleen thuis doorbrengen, kunnen ze zich snel vervelen en toch iets gaan zoeken om de eenzaamheid te verdrijven. Wanneer er niet voldoende uitdaging is om haar op deze dagen van eenzaamheid bezig te houden kan het zijn dat ze in een gevaarlijke situatie terecht komt.

Hieronder enkele voorbeelden van gevaren uit het dagelijks leven, waar we misschien niet zo snel aan denken.

Aluminiumfolie
Welke kat rent nu niet graag achter een propje aluminiumfolie aan? Helaas kan dit de gezondheid van je kat ernstig in gevaar brengen als ze er kleine stukjes van eet.

Balkon
Wanneer je een balkon hebt, zorg er dan voor dat je kat er niet kan afvallen. Dit kan verholpen worden door kippengaas of een net op het balkon aan te brengen.

Bontmuisjes
Elke kat speelt graag met de bontmuisjes die je bij elke dierenwinkel kunt kopen. Verwijder wel eerst even het plastic neusje en de oogjes alvorens de kat ermee te laten spelen.

Heel gevaarlijk voor katten zijn brandende kaarsen
Katten zijn nieuwsgierig en zullen altijd aan het vlammetje willen ruiken, met een geschroeide neus als resultaat. Wanneer kaarsen op de grond staan, kunnen ze erlangs lopen en zonder erg vlam vatten. Het beste is om kaarsen in een zogenaamd windlicht of lantaarntje te plaatsen en altijd wanneer je de kamer verlaat eerst de kaarsen te doven!

Cactussen
De stekels, ook de ragfijne, van een cactus kunnen een kat behoorlijk verwonden. Stekeltjes kunnen in de vacht van de kat blijven zitten met ontstekingen tot gevolg.

Giftige bloemen en planten
Giftige planten kan je best uit de buurt van alle dieren houden. Er zijn meer giftige bloemen en planten voor katten dan je denkt. Dus een goede raad, informeer je goed tijdens de aanschaf van nieuwe bloemen en planten. Ook bloemen en planten in de tuin van je buurman kunnen giftig zijn. Praat erover met je buurman. Denk eraan dat deze planten ook giftig kunnen zijn voor volwassenen en kinderen. Lijst met giftige bloemen en planten voor katten

Cadeaulint
Katten zijn gek op lintjes. Deze lintjes zijn echter onverteerbaar. Speel gerust samen met je kat, maar zorg er goed voor dat je  goed kunt zien wat zij ermee doet. Gooi het lint daarna weg.

Deuren
Als het warm is buiten, willen we allemaal het huis koel houden door deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. Een plotse windvlaag kan er echter voor zorgen dat een deur dichtslaat en wanneer er dan een kattenstaart of pootje tussen zit, is het leed niet te overzien. Ook wanneer je gewoon een deur opent en sluit let je natuurlijk altijd op of de kat niet ongemerkt meeloopt, want ook dan is het risico van een staart tussen de deur erg groot.

Elektrische snoeren
Met name kittens onderzoeken alles. Elektrische snoeren kunnen zomaar door hun vlijmscherpe tandjes worden doorgebeten. Gevolg is dat je apparatuur onbruikbaar is en je kat een elektrische schok krijgt. Zorg er dus voor dat de snoeren en draden zoveel mogelijk onbereikbaar zijn voor je kat!!

Elastiekjes
Elastiekjes zijn onverteerbaar en kunnen je kat een hoop ellende bezorgen. Zorg dat ze altijd buiten bereik van je kat opgeborgen worden. Elastiekjes zorgen voor darmobstructies.

Fornuis
Zeker wanneer je iets kookt dat lekker ruikt, zal je kat op het fornuis willen springen om te kijken. Train je kat dat ze niet op het fornuis mag komen en laat hete pannen niet onbeheerd achter. Zet iets op een afkoelende elektrische kookplaat en wees voorzichtig met vuur (bij koken op gas). Zet steeds na het gebruik van de kookplaat het sleuteltje aan indien dit aanwezig is op de kookplaat. Zo voorkom je dat een kat de kookplaat niet aanzet door er over heen te lopen.

Glaswerk
Wanneer een glas of stuk aardewerk stukvalt op de grond, zorg dan dat je heel zorgvuldig stofzuigt. Een klein achtergebleven stukje scherf kunnen snijwonden veroorzaken bij katten en andere dieren.

Gevaarlijk voor katten

Hengeltjes
Ze zijn er in alle soorten kattenhengeltjes met een leuk speeltje eraan. Je kat zal er graag mee spelen. Berg de hengeltjes op na het spelen, want als de kat er in haar eentje mee wil spelen bestaat de kans dat ze verstikt raakt in het elastieken koord en zo in het ergste geval er kunnen van stikken.

Honden kunnen ook gevaarlijk voor katten zijn
Wanneer je bezoek een hond meeneemt, houd er dan rekening mee dat je kat daardoor erg gestrest kan raken. Beter is om tijdens het bezoek de hond en kat gescheiden te houden wanneer je kat niet gewend is aan vreemde honden.

Insecticiden, pesticiden
Bijzonder schadelijk voor het milieu én gevaarlijk voor katten. Zorg dat je kat er niet bij kan komen.

Kantelramen
Een kat zal altijd proberen door een openstaand raam naar buiten te komen. Bij kantelramen zit het gevaar in het klem komen te zitten van de kat. Zorg er dus voor dat wanneer een kantelraam open staat, dat de kat in een andere ruimte verblijft of plaats een speciaal netje tussen het raam en het kozijn.

Kerstboom
Zorg ervoor dat je kerstboom goed stevig staat, want je kat zal misschien proberen erin te klimmen. Elektrische snoeren en draden zijn gevaarlijk, maar ook kerstballen uit glas. Gebruik daarom onbreekbare kerstballen. Wanneer je een echte kerstboom gebruikt, houd er dan rekening mee dat dennennaalden giftig zijn voor katten. Ook engelenhaar en die leuke ijspegeltjes (zilveren sliertjes) kun je beter niet gebruiken. Deze zijn onverteerbaar.

Medicijnen
Gevaarlijk voor katten zijn medicijnen, laat deze nooit rondslingeren. Medicijnen hou je altijd achter slot en grendel om erger te voorkomen.

Open haard.
Wat is het gezellig als we binnen de open haard aansteken terwijl het buiten guur en koud is. Zorg er wel voor dat de kat er nooit in kan, ook niet als de haard al uit is maar misschien nog smeult. Ondernemende katten zouden wel eens in het rookkanaal kunnen klimmen.

Bloemen en Planten.
Bij de aanschaf van bloemen en planten kun je bij twijfel aan de verkoper vragen of deze giftig kunnen zijn voor katten. Raadpleeg deze lijst van bloemen en planten die giftig zijn voor katten.

Plafondspeeltjes
Ook kattenspeeltjes die aan het plafond zijn bevestigd vormen een gevaar voor de kat. Ze kunnen er in verstrikt raken en er zelfs door stikken. Beter is om deze niet aan te schaffen.

Plastic
Katten zijn nieuwsgierig van aard en als er een plastic tas of zak op de grond ligt, zullen ze er altijd mee willen spelen of erin willen kruipen. Wanneer de kat “klem” komt te zitten in een handvat kan zij echter in paniek raken en ervan weg willen rennen. Een kat in paniek is niet makkelijk te vangen!! Daarnaast bestaat het gevaar van stikken in een plastic tas of zak natuurlijk.

Schoonmaakmiddelen
Net als voor de mens is het nuttigen van schoonmaakmiddelen voor de kat zeer giftig.

Slakkengif
Ondanks de gevaren voor het totale ecosysteem (ook egels, vogels en andere slakkenetende dieren krijgen het gif binnen en gaan er aan dood) wordt slakkengif nog steeds kwistig gebruikt. Deze producten zijn dodelijk voor katten, vogels en egels.

Strijkijzer
Komt jouw kat er ook altijd gezellig bij zitten als je gaat strijken? Leer haar dan dat het strijkijzer heet is en dat ze alleen op de strijkplank mag zitten als je niet aan het strijken bent. Zet desnoods een stoel naast de strijkplank waar ze op kan zitten. Je kat kan zich flink branden aan een heet strijkijzer!

Verkeer
Het beste is om je kat in de tuin te houden als je aan een drukke straat woont. Dit kan door je tuin af te schermen.  Plaats een kattenren indien nodig. Een kattentuigje is natuurlijk ook een oplossing, maar dan moet je er wel bijblijven om te voorkomen dat zijn verstrikt raakt en stikt.

Vuilnisbak
Een vuilnisbak met daarin vleesafval heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op dieren. Helaas zijn vele vuilnisbakken zo gemaakt dat ze er niet meer uit kunnen. Houdt deze dus buiten bereik van dieren en let op dat vuilnisbakken altijd goed afgesloten zijn.

Vijvers
Vooral onhandige kittens willen nog wel eens in een vijver of sloot vallen. Ondanks het feit dat een kat kan zwemmen verdrinken toch sommige katten. Dit komt omdat de rand te steil is. Hang een net over de vijver.

Wasmachine en droger
Heb jij ook zo’n nieuwsgierige kat die altijd in de wasmachine en droger wil kruipen? Maak er een gewoonte van om altijd deze apparaten te controleren voor je deze in werking zet. Hou steeds de deur gesloten bij niet gebruik.