...

Wat zijn haarballen en hoe ze te voorkomen

Wat zijn haarballen en hoe ze te voorkomen

Wat zijn haarballen bij katten en hoe ze te voorkomen

Haarballen bij katten zijn een vervelende zaak en toch komen ze dikwijls voor. Er zijn zoveel voordelen aan het bezitten van huisdieren dat we ze onmogelijk allemaal kunnen noemen. Maar haarballen zijn daar zeker niet een van! Deze slijmerige bosjes samen geklitte vacht zijn waarschijnlijk goed bekend bij veel katteneigenaren onder jullie, en zijn hoogstwaarschijnlijk ontdekt wanneer je op blote voeten door het huis dwaalt. Haarballen zijn over het algemeen onschadelijk, maar kunnen bij bepaalde dieren dodelijk zijn en moeten met de nodige voorzichtigheid worden behandeld en indien mogelijk worden voorkomen.

Niet alleen katten krijgen haarballen

Haarballen komen vooral voor bij katten, hoewel ze ook bij konijnen voorkomen. Beide dieren verzorgen zichzelf op vergelijkbare manieren, en hun tong zorgt ervoor dat ze dode vacht oprapen en inslikken. Omdat haar niet goed wordt verteerd, raakt het vaak geknoopt in de maag, vanwaar het weer wordt uitgebraakt. Helaas missen konijnen dit regurgitatie mechanisme, en deze ballen bij dit dier kunnen dodelijk zijn, met uitdroging en de dood tot gevolg. Als u vermoedt dat uw konijn een haarbal heeft, zoek dan onmiddellijk dierenarts.

Hoe zie ik dat mijn kat een haarbal heeft en wat moet ik doen?

Katten die last hebben van haarballen hebben de volgende symptomen:  geen ontlasting hebben, gras eten, braken zonder effect, opgeblazen buik, kuchen en hoesten.

Als uw kat vatbaar is voor haarballen

Ze zijn veel minder dodelijk bij katten, hoewel ze ongemakkelijk kunnen zijn en tot problemen kunnen leiden als ze niet worden behandeld. Als uw kat vatbaar is voor haarballen, dan is preventie de sleutel tot de gezondheid van uw dier. We hebben hieronder enkele van de gemakkelijkste manieren opgesomd om haarballen te voorkomen.

Regelmatige verzorging – Dit is vooral belangrijk tijdens het verhaar-seizoen, omdat het koude weer warmer wordt en uw kat zijn dikke winterjas verliest. Dagelijkse verzorging van uw kat is nodig. Vooral katten met een langere vacht zoals een Perzische Kat hebben last van haarballen. Verwijder overtollig haar, dit vermindert aanzienlijk de hoeveelheid die ze na het schoonmaken zullen inslikken. Zelfs tijdens de zomermaanden helpt dagelijks poetsen u niet alleen om een ​​band met uw kat te krijgen, maar ook om de opbouw van haar in hun maag aanzienlijk te verminderen.

Help je kat

Wanneer je merkt dat ze last heeft van vastzittende haarballen kan kattengras in veel gevallen helpen. De ingeslikte grassprietjes van kattengras vouwen zich om de haarbal. Ook dit zorgt voor een snellere afvoer.

Hydratatie en genoeg water

Zorg ervoor dat uw kat een voorraad schoon drinkwater heeft. Hoe meer gehydrateerd uw kat is, hoe gemakkelijker het is voor hun spijsvertering om de vacht te verwijderen die zich in hun maag bevindt, waardoor het op natuurlijke wijze door hun lichaam kan gaan zonder zich op te bouwen tot een haarbal.

Droogvoer voor katten van hoge kwaliteit – Door een goed vezelgehalte in het dieet van uw kat te behouden, wordt een gezond spijsverteringssysteem gegarandeerd dat regelmatig in beweging is, waardoor de kans op haargroei wordt verkleind. U kunt zelfs kattenvoer kopen (True Hemp Cat Anti Hairball) dat speciaal is samengesteld om haarballen in de maag te voorkomen, vooral handig als uw kat er regelmatig last van heeft.

Glijmiddel / Gel / Pasta – Als u een kat heeft die, ondanks regelmatige verzorging, toch last heeft van haarballen, dan kan speciale gel / pasta worden gebruikt om te voorkomen dat haar in de maag blijft steken. Deze zijn vaak gearomatiseerd en vormen een smakelijke traktatie voor uw kat, en sommige bevatten een probioticum om de gezondheid van het spijsverteringssysteem van uw kat te optimaliseren. Haarbal-pasta is een laxerende pasta die haarballen zacht maakt, waardoor ze makkelijker verteerd worden.

Het voorkomen kost niet veel werk en zal het comfort van uw kat (en uw blote voeten in de ochtend!) Aanzienlijk vergroten. Als je het bovenstaande hebt geprobeerd en je kat lijdt nog steeds aan regelmatige haarballen, neem dan contact op met je dierenarts, want er kunnen onderliggende oorzaken zijn.

Wat zijn haarballen bij katten en hoe ze te voorkomen