...

Waarom catnip of kattenkruid katten gelukkig maken

catnip of kattenkruid maken katten gelukkig

Catnip of kattenkruid is een krachtig kruid voor katten

Als je kat niet genoeg van kattenkruid kan krijgen, dan is dit wat je als eigenaar moet weten over dit krachtige kruid. Veel kattenliefhebbers hebben hun kat wel eens een kattenspeeltje met catnip of kattenkruid gegeven en gezien hoe het zijn totale houding veranderde. Maar weet je waarom kattenkruid dit soort reacties bij katten veroorzaakt. Laten we deze fascinerende plant eens nader bekijken.

Wat is catnip of kattenkruid ?

Nepeta cataria, ook bekend als catnip, of catmint, is een kruid binnen het muntenspectrum van planten. Alleen dieren uit de kattenfamilie reageren op catnip, waaronder uw gedomesticeerde kat, maar ook tijgers en leeuwen. (hoewel het ook vlinders aantrekt)

Feromonen maken je kat gelukkig

Met slechts één snuifje brengt kattenkruid intense gevoelens naar boven bij katten die gevoelig zijn voor het kruid. Er wordt gedacht dat dit kruid goede feromonen nabootst en receptoren in het kattenbrein stimuleert die daarop reageren. Het is interessant om op te merken dat maar een 25 procent van de katten NIET op het kruid reageren, dus de kans is niet zo groot dat uw kat helemaal niet zou reageren op dit kruid.

Catnip of kattenkruid maakt katten gelukkig en zullen dus ook anders reageren nadat ze een snuifje catnip hebben genomen. Kattenspeelgoed met catnip kan voor sommige katten zelfs interessanter zijn dan een snoepje ! Hij rolt rond, wrijft met zijn gezicht tegen het speeltje en sommige katten kunnen zelfs vocaal, hyper of een beetje agressief en beschermend over het kattenkruid worden. Als uw kat toevallig kattenkruid eet, kan er een tegenovergestelde reactie optreden en worden ze kalmer.

Twee mannetjeskatten kunnen soms problemen geven door het feromoon

Zo zijn er soms wel problemen tussen twee katers, want een feromoon is een chemisch signaal dat wordt gebruikt voor communicatie tussen één soort. De reactie van een kat op kattenkruid is vaak vergelijkbaar met hoe ze zich gedraagt ​​als ze krols is. Een kater kan agressief worden, vooral als er twee mannetjeskatten in huis zijn. Catnip kan dus op veel manieren een emotionele reactie oproepen dat lijkt op die van een natuurlijk kattenferomoon.

catnip natural

Catnip natural – Foto Bopets.eu

Waarom houden katten van kattenkruid?

Katten zijn dol op kattenkruid en zullen spontaan reageren wanneer ze iets krijgen dat catnip bevat. Het gedrag dat we zien wordt veroorzaakt door nepetalacton en komt in feite overeen met het optreden van een onvrijwillige high bij de kat. De kat denkt niet echt: “Ik hou van kattenkruid!” maar instinctief ervaren ze er wel bepaalde gevoelens voor.

Nepetalactone Rush, een soort roes voor katten

De chemische stof die vrij komt uit catnip of kattenkruid en die katten opwindt, wordt nepetalacton genoemd, dat wordt aangetroffen in de olie van het kruid. De olie is afgeleid van de stengel, het zaad en de bladeren van de plant, en het enige dat nodig is, is een paar snuifjes voor een kat om zich helemaal gelukkig te voelen.

Maak je geen zorgen: je kat zal binnen enkele minuten terugkeren naar de normale gemoedstoestand. De effecten van deze chemische stof zijn van korte duur en duren ongeveer 10 minuten, dus geniet van de capriolen zolang ze duren. En nogmaals, de effecten zullen variëren van kat tot kat, waarbij sommigen kalm of zacht reageren en anderen echt actief en speels worden. Het duurt ongeveer twee uur voordat het lichaam van je kat opnieuw op het kruid reageert.

Kunnen katten kattenkruid eten?

Catnip kan geen kwaad. Als een kat een kleine hoeveelheid kattenkruid eet, kan dit een kalmerend effect hebben, in tegenstelling tot de high die optreedt wanneer hij eraan snuift. Als een kat te veel kattenkruid eet, zal hij het in het ergste geval weer overgeven en misschien wat later diarree ervaren.

Is kattenkruid echt veilig voor katten?

Het is algemeen aanvaard dat er niets in kattenkruid aanwezig is dat een kat kan schaden. Als uw kat bekende gezondheidsproblemen heeft, zoals astma, praat dan met uw dierenarts voordat u kattenkruid aan uw kat geeft. Catnip bevat geen ingrediënten die essentieel zijn voor een goede gezondheid bij katten. En het bevat niets dat hen schade kan berokkenen. Dit kan helpen bij een weinig actieve kat om zo nu en dan kattenkruid te gebruiken zodat ze actiever worden, dit kan worden opgevat als een gezondheidsvoordeel.

Hoe lang duurt een catnip roes?

Wanneer je een kat speelgoed met kattenkruid geeft, zal ze er meestal 10 tot 15 minuten als een gek mee spelen, daarna verdwijnt het effect. De kat zal iets nieuw willen en dwaalt meestal af om met iets anders te spelen.

Hoe vaak mogen katten met kattenkruid spelen?

Als katten te vaak worden blootgesteld aan kattenkruid, reageren ze mogelijk helemaal niet meer. Sommige mensen geven het af en toe aan hun katten, soms een keer per week. Meer dan dit kan de reactie van uw kat op kattenkruid helemaal verminderen. Het is een goed idee om alle kattenkruidspeeltjes na het spelen te verwijderen en ze tot de volgende sessie af te sluiten. Als je catnip vrij thuis laat liggen, kan je kat immuun worden voor het effect.

Wat is het beste kattenkruid?

Het beste kattenkruid wordt gemaakt van de bladeren en bloemen van de plant en niet alleen van de stengels. Dus als je catnip koopt, controleer dan de informatie op de verpakking. Zoek een biologisch merk om er zeker van te zijn dat het geen pesticiden bevat.

Verschillende soorten kattenkruid:

Nepeta Cataria is het kattenkruid waar katten echt van houden. Het produceert witte tot paarse bloemen en wordt tot 50 cm hoog.
Nepeta Camphorata of Camphor catnip heeft witte bloemen met paarse stippen en wordt ongeveer 18 cm hoog.
Nepeta Citriodora of Lemon catnip is een plant met witte en paarse bloemen en kan tot 60 cm hoog worden.

Je kat trainen met catnip

Of je nu je eigen kattenkruid kweekt of in de winkel koopt, je kunt het gebruiken als hulpmiddel om je kat te trainen. U kunt bijvoorbeeld wat op een krabpaal wrijven die uw kat anders niet wilt gebruiken, of u kunt wat in het nieuwe bed van uw kat strooien, zodat hij het nadien wel zal gebruiken.

Conclusie

Catnip is veilig voor elke kat maar overdrijf niet. Als katten te vaak worden blootgesteld aan kattenkruid reageren ze mogelijk helemaal niet meer op catnip omdat ze er immuun aan worden. Niet alle katten reageren maar op kattenkruid. De effecten van de chemische stof die vrijkomt uit catnip zijn van korte duur. Catnip of kattenkruid is gemakkelijk te kweken en te drogen, maar zorg ervoor dat je de juiste variëteit kweekt.

catnip of kattenkruid volledig natuurlijk