...

Kat of hond is soms een moeilijk keuze

Kat of hond

Kat of hond… een dilemma…

Kies je voor een kat of hond ? Huisdieren hebben een heilzaam effect op mensen, maar je staat voor een dilemma. Wat is de beste keuze voor het gezin ? De keuze maken tussen een hond of kat is soms een moeilijk keuze. Meestal moet je ook nog rekening houden met de andere huisgenoten binnen het zelfde gezin.

Kat of hond, maak de juiste keuze

Ben je van plan een nieuwe kat of een nieuwe hond in huis te nemen, maak dan wel de juiste keuze. Veel hangt af van de werkuren van de gezinsleden. Katten kunnen gemakkelijker alleen thuis blijven. Honden hebben wel eens moeite om lang alleen te zijn. Een kat en een hond zijn hele verschillende huisdieren die bijna niet met elkaar te vergelijken zijn.

Katten kunnen zich in het algemeen ook goed aanpassen als er al kinderen of andere dieren die in huis aanwezig zijn, hetzelfde geld natuurlijk ook voor honden. Dit maakt weinig verschil. Er zijn heel veel filmpjes te vinden op internet waarbij kat en hond vrolijk samen door het leven gaan, maar katten en honden kunnen door een verschillende manier van communiceren elkaar soms moeilijk begrijpen.

Het verschilt natuurlijk per situatie. Een kitten en een puppy zullen samen vrij snel aan elkaar kunnen wennen, omdat deze tussen de twee en twaalf weken hun eerste indrukken opdoen.

Maar heb je een oudere kat of hond die zonder huisgenoot is opgegroeid, zal het meer tijd en aandacht kosten. Het is verstandig ze langzaam aan elkaar te laten wennen en ze een plek te geven om rustig op zichzelf te zijn. Ook is het heel belangrijk dat je ze de eerste tijd zeker niet alleen laat zonder toezicht!

De huisdieren zullen elkaar uitproberen en je dient ze te leren hoe met elkaar om te gaan op een leuke manier. Geef ze bijvoorbeeld op vaste tijden tegelijk samen eten. Meestal zijn kat en hond na een aantal weken wel aan elkaar gewend, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Puppy of kitten

Een puppy of kitten is natuurlijk helemaal geweldig, maar kleine beestjes worden groot en ook dan hebben ze nog liefde en aandacht nodig. Zorg er dus voor dat jullie allebei achter de keuze voor een kat, een hond of allebei staan en de volledige verzorging op jullie willen nemen. Vergeet niet dat kleine huisdieren ook geld kosten zoals dierenbenodigdheden, dierenartskosten enz…

Ben je sportief, of een rustig persoon?

Ben je een sportief iemand? Dan is wandelen een heel gezonde bezigheid en dit doe je regelmatig samen met je hond. Zo kom je er beiden even uit. Voor je hond is dit noodzakelijk en voor jou toch ook wel erg gezond. Wandelen met een kat kan ook, maar niet alle kattenrassen zijn geschikt om te wandelen. Met een hond kan je lange afstanden afleggen, wandelen met een kat zal maar ten hoogste een blokje om zijn. Dus hier is de keuze snel gemaakt tussen de aanschaf van een kat of hond.

Reizen of thuis blijven

Ben je iemand die graag op reis gaat of ben je een echte huismus? Reizen met huisdieren is niet altijd even gemakkelijk, want overal zal je toelating moeten vragen of een kat of hond is toegelaten. Op sommige vakantieverblijven zijn zelfs geen huisdieren toegelaten of rekenen ze een toeslag per aanwezig dier. Een hond mee op vakantie is iets gemakkelijker wat betreft het transport. Honden die gewoon zijn te reizen zullen zich veel rustiger gedragen dan katten. Katten hechten zich ook sterker aan hun eigen territorium. Dat wil zeggen dat katten zich niet heel goed op hun gemak voelen in een vreemde omgeving.

Conclusie, het zal iets makkelijker zijn om op vakantie te vertrekken met een hond dan als eigenaar van een kat, niettegenstaande iemand die graag thuis blijft en de rust opzoekt, zal zich beter voelen met een kat op schoot dan een hond die regelmatig behoefte heeft aan een dagelijkse wandeling.

Een opvang zoeken voor kat of hond

Een opvang zoeken voor je kat of hond. Zoals eerder gezegd is een kat sterker gehecht aan hun eigen territorium. Het kan zijn dat katten zich echt niet thuis voelen in een opvang, het is tot slot een vreemde omgeving voor je kat, andere geluiden en andere geuren. Hier kan je ook best op zoek gaan naar een opvang waar katten en honden volledig gescheiden zitten, dit om stress bij katten te vermijden. De beste oplossing is een oppas zoeken voor je kat die dagelijks even langs komt om de kat van voeding, vers water te voorzien en tevens de kattenbak te reinigen.

Kies je voor een huisdier, dan is het belangrijk dat jullie beide achter de keuze van het huisdier staan. Honden en katten leven minstens 10 jaar dus ben je hier van bewust voordat jullie een huisdier nemen!

Je kunt het nemen van een huisdier vergelijken met een huwelijk, in voor- en tegenspoed!