...

Waarom katten scheetjes laten?

Waarom katten scheetjes laten

Waarom laten katten soms scheetjes?

Dat dieren windjes of scheetjes laten is niet vreemd. Een opeenhoping van gas in het spijsverteringssysteem van een kat veroorzaakt gas, net als elk ander dier (inclusief mensen). In de meeste gevallen laten katten om volkomen normale redenen een windje. Als uw kat bijvoorbeeld snel eet, kan hij ook te veel lucht binnenkrijgen, wat leidt tot gasophoping. Hier zijn enkele van de redenen waarom katten scheetjes laten.

Eetpatroon bij katten

Het vinden van het perfecte voer voor uw kat is soms een beetje zoeken. Sommige katten hebben gastro-intestinale gevoeligheid voor bepaalde ingrediënten en zelfs voor voedsel zoals blikvoer. Te veel vezels in de voeding voor katten kunnen leiden tot gasvorming, evenals het eten van voedsel zoals peulvruchten of kruisbloemige groenten. Over het algemeen bestaat de perfecte voeding voor katten uit dierlijke eiwitten en vetten. Geef uw kat ook geen grote hoeveelheden mensenvoeding.

Zuivelproducten niet geschikt voor katten

Ondanks het stereotype melkschotel zijn katten meestal lactose-intolerant. Het consumeren van zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt kan maagklachten bij uw kat veroorzaken, waaronder winderigheid. Kort gezegd, katten laten scheetjes door het eten van zuivelproducten.

Door allergieën en voedselallergieën kunnen katten scheetjes laten

Omdat dieet- en voedselallergieën de spijsverteringsproblemen van uw kat kunnen veroorzaken, kunnen andere allergieën dat ook. Deze omvatten omgevingsallergieën zoals stof en pollen, maar ook allergieën voor ongedierte zoals vlooien , mijten en tekenbeten .

Katten hebben soms last van darm parasieten

Waarom laten katten een scheet ? Gastro-intestinale parasieten, waaronder lintwormen, rondwormen of haakwormen, kunnen de schuld zijn. Wormen komen meestal voor bij katten die niet op de juiste manier zijn ontwormd, en komen zeer vaak voor bij jonge kittens. In zeldzamere gevallen kan de parasiet ook de onlangs erkende Tritrichomonas-foetus zijn .

Intestinale ziekten

Katten hebben soms een onbalans van darmbacteriën, wat meestal kan worden gecorrigeerd met probiotica. Ernstigere oorzaken van winderigheid bij katten zijn onder meer inflammatoire darmaandoeningen , pancreasproblemen en sommige soorten kanker.

Als er reden tot bezorgdheid is

Als je merkt dat je kat meer scheetjes laten dan normaal, of sterker of vies ruiger gas produceert, moet je hem of haar naar de dierenarts brengen voor een onderzoek. Onderneem daarnaast actie als het gas van uw kat gepaard gaat met een van deze symptomen:

Diarree
Braken
Luidruchtige darmgeluiden (gemopper of samentrekkingen van de darmen)
Buikpijn
Abnormaal gekleurde ontlasting (zoals zwart, teerachtig of bloederig)
Spannen om te poepen
Frequentere bezoeken aan de kattenbak
Kleinere hoeveelheid uitwerpselen in de kattenbak
Meer urgentie om de kattenbak te gebruiken
Lethargie
Kwijlen
Verminderde eetlust of gewichtsverlies

Diagnose en behandeling van het gas van uw kat

Als je verschillende diëten hebt geprobeerd, je kat geen zuivel en ander menselijk voedsel hebt gegeven, of als je hebt gemerkt dat je kat een van de meer ernstige symptomen ervaart die hierboven zijn opgesomd, is het tijd om een ​​dierenarts in te schakelen. Breng een fecaal monster mee voor het testen van parasieten en wees voorbereid op het beantwoorden van vragen over het dieet van uw kat.

Als u parasieten uitsluit, zal uw dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek willen doen. Dit kunnen röntgenfoto’s, bloedonderzoeken, biopsieën, echografieën, schildklier- of urinetests zijn om op darmaandoeningen te zoeken. Een kijkoperatie om te controleren op darmobstructie kan zelfs worden aanbevolen.

De behandeling van de winderigheid van een kat hangt af van de diagnose van de dierenarts. Uw dierenarts kan u eenvoudige dieetwijzigingen en behandelplannen voorstellen voor plaagallergieën zoals vlooien. Een serieuzere diagnose kan zijn: ontwormingsmiddelen, antibiotica, corticosteroïden of andere medicijnen.

Als al het andere niet lukt, probeer uw kat dan kleinere, frequentere maaltijden te geven . Hij of zij slikt misschien gewoon te snel te veel voedsel naar binnen, wat leidt tot overtollige lucht in de darmen.

Dus, laten katten een scheet? Of moeten we zeggen of katten geurige essenties afscheiden? Inderdaad! Maar meestal behouden ze hun waardigheid.

Waarom katten scheetjes laten