...

15 feiten over katten waardoor je er meer van zal houden

15 feiten over katten waardoor je er meer van zal houden

15 feiten over katten waardoor je er meer van zal houden

We zijn allemaal gek op katten en terecht want dit zijn geweldige huisdieren. We denken dat we er al alles over weten, maar katten kunnen je nog steeds verrassen. Weet je dat Kattenbezitters 30% minder kans hebben op een hartaanval of beroerte en dat Britten en Australiërs een zwarte kat beschouwen als een geluksbrenger. Wist je dat er een gerucht bestaat dat wanneer een kat op je zere plek ligt deze beter geneest.

15 feiten over katten dat je misschien nog niet wist

1. De populairste kattenrassen ter wereld zijn Perzische katten, Maine Coons en Siamezen

2. De oudste kat in het Guinness Book of Records was Crème Puff uit Austin, Texas, die leefde van 1967 tot 6 augustus 2005 en drie dagen na haar 38e verjaardag stierf.

3. Katten zijn erg gevoelig voor trillingen. Ze kunnen de schok van een aardbeving 10-15 minuten eerder voelen dan mensen.

4. Er werd aangenomen dat de eerste getemde katten in Egypte verschenen, maar een vondst van 1936 weerlegde dit feit. Op Cyprus werd in een 9.500 jaar oud graf een mummie van een kitten gevonden: hij werd gedood om bij de eigenaar begraven te worden. Dit is meer dan 4.000 jaar voor op de vermelding van de kat in de Egyptische kunst.

5. De grootste kat van tegenwoordig is een lijger. Het kan tot 4 m groot worden en het gewicht kan meer dan 300 kg bedragen. De grootste levende lijger Hercules weegt 450 kg. Een lijger is een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger.

 

15 feiten over katten waardoor je er meer van zal houden

 

6. Katten zijn als mensen te onderscheiden door vingerafdrukken, alleen bij katten is het een neusafdruk uniek.

7. Katten hebben geen zweetklieren over hun hele lichaam zoals bij mensen. Katten zweten alleen via hun poten.

8. Volgens de Joodse legende bad Noach tot God en vroeg hem om het voedsel op de ark te beschermen tegen ratten. Als reactie liet God een leeuw niezen en een kat sprong uit de leeuw.

9. De Britten en Australiërs beschouwen een ontmoeting met een zwarte kat als een groot succes, terwijl dit in Europa en Noord-Amerika juist als een slecht teken wordt beschouwd.

10. Het blijkt dat de hersenen van de kat biologisch dichter bij onze hersenen staan ​​dan honden. Bij katten zijn dezelfde delen van de hersenen verantwoordelijk voor emoties.

11. Kattenbezitters hebben 30% minder kans op een hartaanval of beroerte.

12. Katten brengen gemiddeld twee derde van hun leven slapend door. Het blijkt bijvoorbeeld dat een negenjarige kat slechts drie jaar van zijn leven wakker was.

13. Veel katten vinden hun weg naar huis, ongeacht de afstand. Deze mogelijkheid wordt psi-reizen genoemd. Volgens experts bepalen katten ofwel hun locatie door de stand van de zon, ofwel hebben ze gemagnetiseerde cellen in de hersenen die werken als een kompas.

14. De Turkse Van is een kattenras dat van water houdt. Deze katten houden van zwemmen vanwege de waterdichte vacht.

 

15 feiten over katten waardoor je er meer van zal houden

 

15. Op de Nederlandse ambassade in Moskou merkten medewerkers op dat twee Siamese katten vaak naar het gebouw kwamen en om de een of andere reden de muren begonnen te krabben. Het bleek dat de microfoons van Russische spionnen in de muren verborgen zaten.

Als extra nog enkele leuke weetjes over katten:

Tijdens de eerste levensweken van de kittens worden de snorharen van de kittens door de moeder vaak ingekort om te verhinderen dat de jongen te snel zelfstandig worden.

Katten kunnen ongeveer honderd verschillende geluiden maken.

Katten kunnen niet zien wat er recht onder hun neus staat.

De tijd dat katten wakker zijn, zijn katten 5 uur bezig met zichzelf schoon te maken.