...

Waarom brengt een kat vogels en muizen naar huis

Waarom brengen katten vogels en muizen naar huis

Waarom brengt een kat vogels en muizen naar huis?

Als de kat op je arm ligt, draaiend en knuffelend, vergeet je gemakkelijk dat het eigenlijk een roofdier en een kleine vleeseter is. Ook als je een kat uit laat, doet hij meestal wat het meest natuurlijk is, namelijk op jacht gaan. Jagen heeft weinig met honger te maken, en eetlust heeft eigenlijk alleen invloed op het enthousiasme van de kat. Als de kat zijn prooi mee naar huis neemt, is dat een teken dat hij zich veilig voelt. Het ziet je huis als een veilige plek waar de prooi direct kan worden opgegeten of bewaard voor een latere gelegenheid.

Katten brengen een dode vogel of muis

Als katten een vogel of muis aan je voeten leggen is dat volgens sommige katteneigenaren een cadeau in de vorm van het BESTE cadeau dat je kunt krijgen. Het maakt deel uit van het natuurlijk jachtinstinct van katten. Op die manier wil hij of zij de prooi laten zien aan degenen die ze als hun dichte familie beschouwen. Omdat de kat zoveel van ons houdt dat ze ons cadeautjes wil geven, is het mee naar huis nemen van de prooi een goede theorie, maar wel gebaseerd op mensen. Katten geven geen geschenken aan anderen. Hoewel sommige dieren hun partner geschenken geven (zoals vogels), zijn katten niet inbegrepen. Logischerwijs was de kat oorspronkelijk solitair.

Het voeden van hun kroost

Kattinnen zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het voeden van hun kroost. In de natuur moeten ze ervoor zorgen dat hun kittens voldoende te eten krijgen, en dat betekent vaak dat ze muizen, vogels en andere kleine prooien vangen. Maar het gaat niet alleen om het brengen van voedsel: het is ook een onderwijsmoment. Kattinnen brengen vaak levende prooien mee terug om hun kittens het jagen aan te leren. Door een gewonde vogel of muis aan hun kittens te presenteren, kunnen de jonge katten de vaardigheden oefenen die ze nodig hebben om zelfstandige jagers te worden.

Veiligheid

Wat de motivatie van de kat ook is om prooien naar huis te brengen, het heeft vaak te maken met veiligheid. Thuis is een veilige omgeving waar de kat in alle rust zijn vangst kan consumeren. Dit verklaart waarom zelfs goed gevoede huiskatten soms nog steeds jagen: het is een diepgeworteld instinct.

Een ander intrigerend gedrag is dat sommige katten hun gevangen muizen of vogels netjes naast elkaar plaatsen. Dit gedrag is enigszins mysterieus en, hoewel er veel theorieën zijn, is er nooit een definitieve verklaring gevonden. Sommige deskundigen geloven dat dit een vorm van ‘presentatie’ is, terwijl anderen denken dat het simpelweg een manier is waarop katten hun jachtvaardigheden demonstreren.

Ondanks al onze kennis over katten, blijven ze ons verrassen met hun complexe gedragingen en instincten. Elke kat is een individu met zijn eigen persoonlijkheid en voorkeuren, en door aandacht te besteden aan hun unieke gedragingen kunnen we een dieper inzicht krijgen in de wereld van onze katachtige vrienden.

Parasieten

Als katten echter kleine dieren zoals knaagdieren en vogels vangen, kunnen ze met wormen worden besmet. Deze tussengastheren zijn vaak besmet met larven, die nadien verder groeien in de kat. Als uw kat een ervaren jager is, is het extra belangrijk dat hij regelmatig wordt behandeld voor worminfecties. In sommige gevallen kan een parasiet door een kat op mensen worden overgedragen, denk dan aan ringwormen. Gelukkig zijn er inmiddels allerlei soorten antiparasitaire medicijnen beschikbaar die behoorlijk effectief zijn in de bestrijding.

Ontwormen

Katten die al volwassen zijn worden vaker besmet door wormen, hoewel dit niet heel veel voorkomt. Volwassen katten kunnen enkele vage symptomen krijgen, zoals het verlies van gewicht, een ongezonde vacht of dunne ontlasting. Katten die veel jagen op vogels en muizen moeten vaker worden ontwormd dan katten die binnenshuis blijven. In Nederland en België worden spindels en lintwormen het meest gezien bij katten. Regelmatig ontwormen is daarom aan te raden. Dierenartsen adviseren om elke drie maanden een ontwormingsmiddel te gebruiken met een breed spectrum wormmiddel. Vraag je dierenarts indien nodig om advies over het ontwormen.

Kort samengevat, zijn katten roofdieren en jagers die vogels, muizen en andere kleine wilde dieren mee naar huis brengen omdat ze het zo gewoon zijn. Dit kattengedrag is moeilijk of niet af te leren. Je kan dit probleem wel verleggen door aangepast kattenspeelgoed aan te bieden.

Waarom brengen katten vogels en muizen naar huis