...

Waarom brengt een kat vogels en muizen naar huis

Waarom brengen katten vogels en muizen naar huis

Waarom brengt een kat vogels en muizen naar huis?

Als de kat op je arm ligt, draaiend en knuffelend, vergeet je gemakkelijk dat het eigenlijk een roofdier en een kleine vleeseter is. Ook als je een kat uit laat, doet hij meestal wat het meest natuurlijk is, namelijk op jacht gaan. Jagen heeft weinig met honger te maken, en eetlust heeft eigenlijk alleen invloed op het enthousiasme van de kat. Als de kat zijn prooi mee naar huis neemt, is dat een teken dat hij zich veilig voelt. Het ziet je huis als een veilige plek waar de prooi direct kan worden opgegeten of bewaard voor een latere gelegenheid.

Katten brengen een dode vogel of muis

Als katten een vogel of muis aan je voeten leggen is dat volgens sommige katteneigenaren een cadeau in de vorm van het BESTE cadeau dat je kunt krijgen. Het maakt deel uit van het natuurlijk jachtinstinct van katten. Op die manier wil hij of zij de prooi laten zien aan degenen die ze als hun dichte familie beschouwen. Omdat de kat zoveel van ons houdt dat ze ons cadeautjes wil geven, is het mee naar huis nemen van de prooi een goede theorie, maar wel gebaseerd op mensen. Katten geven geen geschenken aan anderen. Hoewel sommige dieren hun partner geschenken geven (zoals vogels), zijn katten niet inbegrepen. Logischerwijs was de kat oorspronkelijk solitair.

Kattinnen hebben vaak meer de neiging om op jacht te gaan dan katers, het is hun natuurlijke gedrag. Ze moet er namelijk voor zorgen dat hun kroost voldoende te eten krijgt en muizen of vogels horen daarbij als voeding. Ook brengen ze levende vogels en muizen mee voor hun kroost om kittens het jagen aan te leren. De kittens kunnen op die manier een gewonde prooi zoals kleine muizen en vogels makkelijker leren vangen en doden.

De meest voor de hand liggende verklaring is dat de kat zijn prooi naar huis zal brengen omdat hij daar veilig is en de vogel of muis in alle rust kan worden gegeten. Katten die hun prooi niet opeten maar ze netjes op de deurmat plaatsen, zullen dit waarschijnlijk wel doen omdat het terugkeren naar hun middelpunt van hun jachtgebied een aangeboren instinct is.

Waarom plaatsen sommige katten veel muizen of vogels netjes naast elkaar als ze gevangen zijn? Daar is nooit een verklaring gevonden!

parasieten

Als katten echter kleine dieren zoals knaagdieren en vogels vangen, kunnen ze met wormen worden besmet. Deze tussengastheren zijn vaak besmet met larven, die nadien verder groeien in de kat. Als uw kat een ervaren jager is, is het extra belangrijk dat hij regelmatig wordt behandeld voor worminfecties. In sommige gevallen kan een parasiet door een kat op mensen worden overgedragen, denk dan aan ringwormen. Gelukkig zijn er inmiddels allerlei soorten antiparasitaire medicijnen beschikbaar die behoorlijk effectief zijn in de bestrijding.

Ontwormen

Katten die al volwassen zijn worden vaker besmet door wormen, hoewel dit niet heel veel voorkomt. Volwassen katten kunnen enkele vage symptomen krijgen, zoals het verlies van gewicht, een ongezonde vacht of dunne ontlasting. Katten die veel jagen op vogels en muizen moeten vaker worden ontwormd dan katten die binnenshuis blijven. In Nederland en België worden spindels en lintwormen het meest gezien bij katten. Regelmatig ontwormen is daarom aan te raden. Dierenartsen adviseren om elke drie maanden een ontwormingsmiddel te gebruiken met een breed spectrum wormmiddel. Vraag je dierenarts indien nodig om advies over het ontwormen.

Kort samengevat, zijn katten roofdieren en jagers die vogels, muizen en andere kleine wilde dieren mee naar huis brengen omdat ze het zo gewoon zijn. Dit kattengedrag is moeilijk of niet af te leren. Je kan dit probleem wel verleggen door aangepast kattenspeelgoed aan te bieden.

Waarom brengen katten vogels en muizen naar huis