...

Een Kattenboom zelf maken

kattenboom zelf maken

Zelf een kattenboom maken

Het zelf maken van een kattenboom voor katten vraagt wel wat voorbereiding en enige handigheid, maar het is de moeite waard. Katten zullen er gek van zijn. Een kattenboom is een uniek kattenmeubel dat perfect moet zijn, zowel van uitzicht als van degelijkheid. Een echte kattenboom is geen onbewerkte boom met wat mandjes en wat sisalkoord. Nee dat wil niemand in zijn woonkamer hebben. Het oog wil ook wat. Katten zullen een lelijk ding niet zo erg vinden, maar of de huisgenoten dit gaan zien als een meerwaarde valt wel nog af te wachten.

Benodigde materialen

Een dikke houten tak
Dikke houten vloerplaat
Rieten mandjes
Sisaltouw
Kleurbeits
Bijenwas
Nagels en houtschroeven
Hoekverbindingen

Een boom kiezen

Gebruik natuurlijke materialen om een unieke krabpaal / kattenboom te maken. Kies een mooie dikke tak uit de juiste houtsoort. Niet alle boomsoorten lenen zich voor een kattenboom. Het hout mag geen geur afgeven en mag in ieder geval geen houtwormen en andere diertjes aantrekken. Dus het hout mag niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Let op er zijn houtsoorten dat beginnen plakken zoals dennenhout en fruitbomen geven dikwijls een bepaalde geur af.

Wil je een kattenboom zelf maken, heb je natuurlijk een mooie boomstam nodig. Een boomstam kan je eventueel aankopen bij een houthakker of tuinman. Misschien heb je een mooi exemplaar in je tuin staan die toch in de weg staat. Dus niet wegwerpen is de boodschap, katten beleven hier veel plezier aan. Een boomstam kost gemiddeld tussen de 30 en 50 euro voor een kale boom. De bodemplaat moet voldoende dik zijn en kan uit MDF of een ander materiaal / houtsoort bestaan. Een betonnen voet kan je ook gebruiken, deze is zeer stabiel en kan je zelf gieten. (Wel moeilijk verplaatsbaar, dus enkel aan te raden voor grote bomen van om en bij de 2,50 meter)

De bomen moeten namelijk minimaal 2 a 3 aftakkingen hebben en stabiel kunnen staan. Gebruik een boomstam die reeds enkele maanden is verzaagd, deze boomstammen kan je makkelijk ontdoen van schors. Een mooie boom weegt al snel 60 tot 80 kilogram. Zorg bij een grote boom dat je deze ook kan bevestigen in het plafond. Hou rekening met het gewicht van je kat. Een Maine Coon is geen Brits Korthaar . Dus een kattenboom voor zware katten vraagt meer stabiliteit dan een kleine kattenboom / krabpaal voor kittens.

Kleine kattenboom zelf maken

Voor katten die niet graag klimmen kan je een kleine kattenboom / krabpaal voorzien, gebruik een boomstam van +/- 1,5 meter hoog. Hierop kan je bovenaan een plaat bevestigen waarop je een rieten mand kan vasthechten.

Het is en blijft een natuurproduct, iedere boom is uniek, dus een beetje creativiteit komt hier van pas om de kattenboom de juiste vorm geven.

Na het ontdoen van de schors kan je een pas afgezaagde boom best een tijdje laten liggen om te drogen. Kleur de boom met een kleurbeits en wrijf deze nadien in met natuurlijke bijenwas zonder gevaarlijke toevoegingen. Natuurlijke bijenwas is ongevaarlijk voor katten.

Sisaltouw en mandjes

Sisaltouw heb je in alle diktes, gebruik onbehandelde koorden die je hier en daar rond de boomstam knoopt. Sisalkoord is makkelijk te vinden in een doe-het-zelver of op internet. De rieten mandjes mogen niet te klein zijn. Koop rieten mandjes volgens de grootte van je kat, maar neem ze in ieder geval niet te klein. Hou rekening dat er nog een kussentje in moet passen. Als extra kan je een krabmat of krabplank aan de kattenboom bevestigen.

De kattenboom en mandjes bekleden

Je kan ook de mandjes en de bodemplaat bekleden met een warm aanvoelende stof. Er is keuze genoeg, toch is het aan te raden een stof te gebruiken die niet scheurt. Deze stof kan je rond bepaalde stukken van de boomstam plakken en er eventueel de rieten mandjes mee bekleden. En oude jeansbroek of jas is ideaal om hier en daar een een stukje van de boom te bekleden.

Een klassieke of moderne kattenboom maken.

De kattenboom kan je ook versieren met hier en daar enkele kattenspeeltjes. Pluimpjes, balletjes, belletjes en speelgoedmuisjes, kortom alles dat je kan vinden van kattenspeelgoed is goed om met een beetje fantasie de boom voor je katten te versieren. Katten houden van afwisseling. Maak dat je deze kattenspeeltjes makkelijk kunt verwijderen om nu en dan de kattenboom een nieuwe look te geven met nieuwe speeltjes.

BELANGRIJK ! Een kattenboom zelf maken moet op een geheime locatie gebeuren en mag zeker niet ontdekt worden door katteneigenaren uit de buurt. Indien de zelfgemaakte kattenboom in de smaakt valt zou het wel eens kunnen dat je nog enkele tientallen kattenbomen moet maken.

Tot slot, ben je echt geen handige Harry of heb je weinig tijd, dan zit er niets anders op dan een kant en klare kattenboom aan te schaffen. Je mag er zeker van zijn dat je katten het je niet kwalijk zullen nemen.

Met dank aan Margriet Scheeres‎ uit Venlo voor deze prachtige foto’s van haar zelf gemaakte Kattenboom.

kattenboom zelf maken met katten

kattenboom zelf maken