...

7 Tips om uw kat beter te laten slapen

7 Tips om uw kat beter te laten slapen

7 tips om uw ouder wordende kat beter te laten slapen

Slapen bij katten is van groot belang en als kattenliefhebbers willen we altijd het beste voor onze kat. Het is belangrijk dat onze oudere huisdieren een comfortabele slaapplaats hebben, vooral als ze lijden aan artritis of andere leeftijdsgebonden medische aandoeningen. Vandaag volgen hier enkele tips om uw ouder wordende kat te helpen beter te slapen, van het aanmoedigen van zachte lichaamsbeweging tot het bieden van comfortabele kattenbedden.

Wist u dat Artritis bij katten wordt onderbehandeld.

De meeste eigenaars van huisdieren hebben geen idee hoe vaak artritis bij katten voorkomt. In een diergeneeskundig onderzoek waarin röntgenfoto’s van katten ouder dan 6 jaar werden geëvalueerd, had 61% van de katten tekenen van artrose in ten minste één gewricht en bijna 50% van de katten had artrose in meer dan één gewricht.

Bij katten kan artritis moeilijk te herkennen zijn. Sommige symptomen zijn onder meer veranderingen in mobiliteit, veranderde gang, langzamer springen of traplopen, stijf gedrag bij het opstaan, ongebruikelijke agressie of verminderde activiteit.

7 tips om uw ouder wordende kat beter te laten slapen

Onvoldoende nachtrust door slecht slapen van de pijn bestaat ook bij katten. Of uw oudere kat nu artritis heeft of gewoon te maken heeft met de pijn die met het ouder worden gepaard gaat, er zijn een paar dingen die u kunt doen om haar te helpen de rustgevende slaap te krijgen die ze nodig heeft. Lees alles over de gezondheid en de verzorging van uw kat op deze site.

Moedig zachte oefeningen aan voordat u naar bed gaat.

Een van de grootste oorzaken van artritis en andere chronische ziekten bij katten is obesitas. Als uw ouder wordende kat ook zwaarlijvig is, dient u samen met uw dierenarts aan dieetaanpassingen te werken om uw kat te helpen af ​​te vallen.

Nog een geweldige manier om het gewicht weg te houden? Je kat trainen.

Neem ’s avonds ten minste 5 minuten om zachte lichaamsbeweging bij uw kat aan te moedigen. Dit kan een sessie zijn met een laserpointer , een kattenstok met een veer eraan vastgemaakt, of rollend kreukelspeelgoed. De oefening is niet alleen goed voor de gezondheid van uw kat, het helpt haar ook om naar bed te gaan. Let wel op, na een spelletje met een laserpointer is het nodig om het spelletje even verder te spelen. Vervang de laserpointer door een kattenknuffel. Katten zien de laserpunt als een prooi en raken gefrustreerd als de zogenaamde prooi (laserlichtje) is verdwenen. Katten gaan op zoek naar de opeens verdwenen prooi en vinden niets terug. Hierdoor raken ze dus gefrustreerd door.

Bied een kleine maaltijd aan voor het slapengaan.

Voor een ononderbroken slaapblok (voor zowel jou als je kat), wil je niet dat je kat hongerig naar bed gaat. Geef haar een kleine hoeveelheid natvoer of droogvoer, of een handvol gezonde traktaties. Maar doe dit na uw trainingssessie: activiteit op een volle buik kan maagklachten veroorzaken.

Zorg voor een rustige ruimte met weinig prikkels.

Angst is een veelvoorkomend probleem bij oudere katten. Probeer uw kat een slaapruimte te bieden die zo kalm, stil en stressvrij mogelijk is. Idealiter wordt deze ruimte niet gedeeld met luidere, actievere gezinsleden (tweebenig en viervoetig).

Koop een kattenbed van traagschuim.

Traagschuim zorgt voor comfort en een betere nachtrust naarmate onze huisdieren ouder worden. Uw kat voorzien van een ruime en ondersteunende kattenmand van traagschuim is misschien wel precies wat ze nodig heeft om een ​​goede nachtrust te krijgen. Traagschuim helpt de druk op pijnlijke gewrichten of spieren te verminderen door zich aan te passen aan het lichaam van uw kat. Idealiter zou het huisdierbed van traagschuim ook een afneembare, wasbare en / of waterdichte hoes moeten hebben.

Zet de verwarming aan (laag).

Warmtetherapie kan worden gebruikt om pijn, gewrichtsstijfheid en spierspasmen te verminderen bij katten die aan artritis lijden. Plaats 20 tot 30 minuten voordat u naar bed gaat een verwarmingskussen op de laagste stand in het hol van uw kat en bedek het met een dunne deken waarop uw kat kan gaan liggen. Opmerking: houd altijd toezicht op uw kat met een verwarmingskussen of andere warmtebron. Uw kat mag niet direct op het verwarmingskussen gaan liggen of te lang aan hitte worden blootgesteld.

Zorg voor extra kattenbedden op de verdieping.

Toegankelijkheid is uitermate belangrijk voor een ouder wordende kat. Wijzigingen kunnen zijn: Een opstapje naar haar kattenbak , het verhogen van haar voer- en waterbakken, of het plaatsen van kattenbedden op de grond zodat ze niet hoeft te springen voor een comfortabele plek.

Als het om snoozen gaat, geef je kat dan een verscheidenheid aan warme, knusse kattenbedden om uit te kiezen. Onze voorkeur gaat uit naar een warme lamswollen kattenmand.

Lees verder onder de foto
7 Tips om uw kat beter te laten slapen Foto Lamswollen kattenmand via Bopets.eu

Sluit een nachtlampje aan.

Als uw oudere kat gezichtsverlies ervaart, is het het beste om ’s nachts voor een lichtbron te zorgen die haar naar de kattenbak of waterbak kan leiden. Bovendien kan een lichtbron zoals een nachtlampje troost bieden aan katten die gedesoriënteerd of angstig wakker worden .

Medicijnen met hulp van uw dierenarts.

Praat ten slotte met uw dierenarts over pijnbestrijding voor uw ouder wordende kat. Niemand van ons wil dat een harig familielid de slaap verliest omdat ze pijn of ongemak hebben. Uw dierenarts kan veilige medicatie-opties voorschrijven. Geef uw kat geen menselijke medicijnen zonder overleg met uw dierenarts.

Van een zachte oefensessie tot een huisdierbed van traagschuim, er zijn veel manieren waarop u uw ouder wordende kat kunt helpen om een ​​meer rustgevende slaap te krijgen. Bespreek bij twijfel met uw dierenarts welke opties het beste zijn voor uw kat.