...

Mijn nieuwe kat verzekeren. Goed idee?

Mijn nieuwe kat verzekeren

Mijn nieuwe kat verzekeren. Goed idee?

Een kat verzekeren. Vandaag de dag kan je alles wat los en vast zit verzekeren. Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat ook voor jouw nieuwe kat er heel wat verschillende verzekeringen op de markt terug te vinden zijn. Zo heb je een basispolis die de kosten van de dierenarts dekt, maar ook de mogelijkheid om heel wat opties toe te voegen. Natuurlijk heb je het beste voor met jouw viervoetig wondertje. Maar is het een goed idee om ook te gaan voor een dergelijke verzekering?

De kostprijs versus de opbrengst om een kat te verzekeren

Net zoals bij alles in het leven ga je best even na of je er wel uit kunt halen wat je erin steekt. De meeste kattenverzekeringen, ook wel huisdierenverzekering genoemd, zijn gelukkig niet al te duur. Voor de basisopties heb je al genoeg aan een kleine 10 euro per maand. Niet veel geld, maar het telt wel op als je nooit kosten maakt buiten de jaarlijkse controles. De kans dat het enkel bij de bezoekjes van de jaarlijkse controle blijft is echter klein. Een castratie of sterilisatie staat bijna altijd op de planning, verschillende inentingen zijn nodig en heel wat katten hebben na verloop van tijd gebitsverzorging nodig. En dan gaan we er nog van uit dat een operatie (en het pittig kostenplaatje dat daarbij hoort) niet tot de opties behoort. Door de band genomen is een kattenverzekering opnemen dan ook zeker een piste die te overwegen valt.

Wat wordt er exact gedekt?

Een basisverzekering dekt in de regel consulten bij de dierenarts, de jaarlijkse controle en noodzakelijke operaties. Als dat niet voldoende is voor jouw huisdiertje kan je tal van opties aan jouw verzekering (uiteraard voor de juiste prijs) toevoegen. Zo zijn aandoeningen aan de heupen of ellebogen vaak voorkomende kwaaltjes bij katten die niet altijd in de basispolis gedekt zijn. Ook gebitsverzorging, vaccinaties en een dekking in het buitenland zijn mogelijkheden die je aan jouw polis toe kunt voegen. Wat voor jou en jouw kat van toepassing is hangt natuurlijk af van jouw levensstijl en budget.

De kleine lettertjes

Mijn kat verzekeren is allemaal goed en wel, maar je merkt na een tijdje dat jouw kat ziek is en krijgt te horen dat een operatie onafwendbaar is. Snel een kattenverzekering afsluiten om de kosten te vermijden? Logischerwijze is dat geen optie. Zo goed als elke verzekeraar laat pas kosten toe na een looptijd van minstens een maand. Bovendien worden alle kosten die al kenbaar waren gemaakt voor het afsluiten van de verzekering niet vergoed. Kampt jouw kat met een erfelijke aandoening? Ook dan zal je normaal gesproken niet kunnen genieten van een uitbetaling van jouw kattenverzekering. Informeer je dus goed op voorhand naar wat de mogelijkheden en de beperkingen van elke kattenverzekering zijn.