De leefomgeving van een kat in huis

De leefomgeving van de kat

Een kat in huis nemen

De leefomgeving van een kat in huis, wat heb je nodig en waar moet je op letten. Het in huis nemen van een kat doe je niet zomaar, hier moet je goed over nadenken en beseffen dat de kat gedurende zijn hele leven zorg nodig heeft. Zorgvuldige voorbereiding en nauwkeurige planning zijn essentieel om de overgang van het ene huis naar het andere zo stressvrij mogelijk te maken. Als de voorbereiding goed goed geregeld is zal dit ten goede komen van het proces. Je kunt een feromonenverdamper gebruiken om de kat zich op zijn gemak te laten voelen en gemakkelijker aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen. Ook is het slim om aan de vorige eigenaar te vragen wat voor voeding de kat kreeg, zodat je dit kunt voortzetten.

Leefomgeving van de kat

De leefomgeving van de kat moet een paleis zijn voor de nieuwe koningin des huizes. Het huiselijke leven biedt in tegenstelling tot het leven in de wilde natuur veel zekerheid voor een kat. Een kat die binnenhuis woont krijgt elke dag zijn vaste maaltijden zonder te hoeven jagen. Als je er ook zorg voor draagt dat de omgeving van de kat binnenhuis uitdagend en stimulerend is zal hij een aangename huisgenoot zijn. Het is daarom verstandig om de leefomgeving van de huiskat zorgvuldig in te richten en de kat niet teveel te beperken in zijn doen en laten.

Een nieuwe omgeving kan erg lastig zijn voor een kitten omdat het vaak de eerste keer is dat hij niet in gezelschap van andere dieren is. Voor een kat die al volwassen is, is dit vaak een moeilijk moment waarop hij in de war kan raken. Spreek daarom tijdens de reis op een rustige manier tegen de kat, vooral als het een kitten is. Zorg ervoor dat kinderen de kat op een rustige manier benaderen. Blijf ook rustig wanneer je de kat uit zijn kooitje laat. Bij thuiskomst kun je de kat introduceren aan zijn kattenbak en voerbak, waarna de kat vaak zelf al zijn nieuwe omgeving zal gaan onderzoeken.

Laat de kat dit allemaal in zijn eigen tempo doen, dus als de kat zich eerst wil terugtrekken moet je dit gewoon toelaten. Het is wel raadzaam om de kat de eerste periode in de gaten te houden. De omgeving is immers compleet nieuw en daardoor kan de kat in de problemen komen. Laat de kat ook voldoende rusten om alle nieuwe indrukken te verwerken, ook al had je een heel andere slaapplek voor de kat voor ogen.

Hoe moet je een kat vathouden

Wanneer je besluit om een kat te nemen is het belangrijk dat je weet hoe je een kat het beste kunt vasthouden. Poezen dragen hun kittens door ze met hun bek op de losse nekhuid te plaatsen. Kittens laten dit altijd toe en stellen zich hierop in door zich te ontspannen totdat de poes ze weer op de grond heeft gezet. Het kan soms werken bij volwassen katten, maar ze vinden het meestal onprettig en verstijven wanneer ze op deze manier worden vastgehouden. Het is het beste om een ​​kat op te pakken door een hand onder de borst en een hand onder de maag van de kat te plaatsen. Vaak vinden katten het niet prettig om vast gehouden te worden, daarom is het raadzaam om de kat los te laten wanneer ze beginnen te spartelen.

Kattenbedden en kattenkussens zijn onderdeel van de leefomgeving

Tijdens de eerste fase van het nemen van een kat is het belangrijk dat een kat zijn eigen plek heeft om zich terug te trekken. Een eenvoudige plek met een oud kussen en deken is ideaal omdat katten soms wat ongelukjes kunnen krijgen tijdens deze periode van wennen. Synthetische kattenkussens (acryl) zijn bijna overal verkrijgbaar en bovendien hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken.

Veel katten zullen ook op wollen goederen gaan kauwen, wat kan leiden tot vervelende blokkades in het spijsverteringsstelsel met alle gevolgen van dien. Speciale kattenbedden en kattenkussens kunnen worden gemaakt van gevlochten manden, plastic of gevuld textiel. Zorg ervoor dat de kattenbedden en kussens eenvoudig zijn te reinigen. Vaak zul je zien dat een kat een andere slaapplek zal kiezen dan wat jij voor ogen had, bijvoorbeeld op het uiteinde van je bed of op de vensterbank.

Kattenbakvulling

Elke kat heeft een kattenbak nodig waar hij zijn ontlasting kan doen wanneer hij niet op tijd naar buiten kan gaan. Er zijn verschillende soorten kattenbakken op de markt. Zo zijn er open en gesloten modellen, dus met of zonder deurtje, er zijn ook zelfs speciale op maat gemaakte kattenbakken. Het is belangrijk dat de kattenbak eenvoudig te reinigen en uit materiaal bestaat dat tegen bepaalde reinigingsmiddelen kan.

Toxoplasmose is een vervelende infectieziekte dat kan worden gevonden in de ontlasting van een kat. Deze ziekte is gelukkig niet gevaarlijk voor mensen, maar vooral voor drachtige poezen. Dagelijks de ontlasting weg scheppen en een complete wekelijkse reiniging van de kattenbak zal het risico op infectie beperken. Houd er rekening mee dat sommige reinigingsproducten soms giftig en ongezond kunnen zijn voor katten. Lees je daarom van tevoren altijd goed in of laat je adviseren.

Voedingsbakken in de leefomgeving

De beste etensbakken om kattenvoer aan te bieden zijn gemaakt van plastic, keramiek of RVS. Voedselbakken moeten eenvoudig te reinigen en te desinfecteren zijn. Gooi gescheurde etensbakken onmiddellijk weg omdat er nare ziekteverwerkers in de bak kunnen komen te zitten. Gebruik de voerbakken van de kat uitsluitend voor het geven van kattenvoer. Ook is het raadzaam om de voerbak niet te dicht bij de kattenbak te plaatsen, katten zijn namelijk zeer hygiënische dieren en willen liever niet naast hun kattenbak eten. Veel mensen voeren hun katten in de (bij)keuken. Daarom is het belangrijk dat de vloer rondom de etensbak gemakkelijk schoon te maken is.

Het is verstandig om de kat te voeden op een plek waar hij ongestoord kan eten. Voor mensen die veel van huis zijn zijn er ook machines te koop die kattenvoer op vaste tijden aanbieden. Geef een kat elke dag vers water uit de kraan, in de natuur krijgen katten meestal voldoende vocht uit hun prooi en hebben ze daardoor weinig dorst. Wanneer je brokken aan je de kat geeft is het erg belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om dit te verteren. Sommige mensen gebruiken hiervoor speciale fonteintjes voor katten.

Draagmanden en draagkooien

Het is beter om een ​​reiswieg of kooi te kopen dan om er een te lenen omdat je hem vaker nodig hebt, mogelijk zelfs op onverwachte momenten. Vooral wanneer je de dierenarts bezoekt, is het zeer raadzaam om een ​​draagmand of kooi te gebruiken, omdat het dier, dat misschien ziek of pijn heeft, alleen probeert te ontsnappen in een relatief vreemde omgeving. Koop de mand of de kooi groot genoeg. Dit moet niet alleen geschikt zijn voor het vervoeren van een kitten, maar later ook voor het vervoeren van een volwassen kat.

Halsbanden, tuigjes en riempjes

Een kat hoeft niet noodzakelijk een halsband te dragen, vaak wordt dit gedaan voor de sier. Wel kun je de kat voorzien van een chip, mocht hij besluiten weg te lopen. Deze chip kan worden gebruikt om de kat te identificeren als deze verloren of gewond is geraakt. Traditioneel wordt er ook vaak een belletje bevestigd aan de halsband, die gaat rinkelen wanneer de kat beweegt. Dit heeft wel weer invloed op het jagen van de kat, aangezien je hem van mijlenver hoort aankomen. Soms zit er een lichtgevende reflector op een halsband zodat de kat ‘s nachts duidelijk zichtbaar is voor auto’s.

Normaal gesproken loop een kat weinig risico dat de halsband ergens achter blijft hangen. Toch zijn de meeste halsbanden gemaakt van flexibele materialen zodat de kat zichzelf kan bevrijden in benarde situaties. Eigenlijk heb je dus alleen een halsband of riem nodig wanneer je met een kat naar buiten wilt of naar een nieuwe omgeving gaat. Vooral Siamezen staan ​​erom bekend graag aan een riem te lopen. De meeste katten worden echter niet graag aan het lijntje gehouden. Katten zijn echte ontsnappingsdeskundigen en zelfs de beste riemen kunnen minder goed blijken dan dat je in eerste instantie dacht.

Kattenspeelgoed mag zeker niet ontbreken in de leefomgeving van de kat

Zowel oudere als jongen katten spelen graag. Het is essentieel om de kat voldoende aandacht te geven wanneer je kat je enige huisdier is, dit kan je doen door met hem te spelen omdat deze geen speelmaatje hebben in de vorm van een ander dier in huis. Een kat ontwikkelt zijn spieren en uithoudingsvermogen door veel te spelen, ook houdt de kat zo zijn hersenen en ogen scherp. Spelen met een kat draagt ook bij een de band tussen de kat en zijn baasje.

Als je een kat hebt is het goed om de spanning van het jagen in dit spel op te nemen. Je kunt soorten speelgoed voor een kat kopen, zoals nepmuizen, balletjes en hengels. Toch vinden katten vinden vaak een bundel papier van een oude knoop nog boeiender. Zorg ook voor verschillende krabpalen in huis zodat de kat zijn nagels op de paal zal slepen in plaats van op de meubels. Kort gezegd, kattenspeelgoed mag zeker niet ontbreken in de leefomgeving van de kat.