...

7 tips bij het aanschaffen van een kat

7 tips bij het aanschaffen van een kat

7 tips bij het aanschaffen van een kat

Het aanschaffen van een kat of kitten zal je leven grondig veranderen. Niet dat je bang moet zijn om een kat of kitten in huis te nemen, toch komt er heel wat bij kijken bij het aanschaffen van een kat. Veel dierenliefhebbers zullen wellicht genoeg geïnformeerd zijn om een kat op een goede manier in huis te nemen. Veel huisgezinnen zijn zeker geschikt voor een kat. Het is echter uiterst belangrijk om een ​​zorgvuldige beoordeling te maken voordat je een kat mee naar huis neemt om te zien of je de kat alles kunt bieden wat hij nodig heeft.

Katten staan ​​bekend om hun onafhankelijkheid, maar het zijn ook echte sociale dieren die graag andere katten en mensen om hen heen hebben. Katten hebben zorg en aandacht nodig. Dit geldt zeker voor katten die binnen leven. Het gaat niet alleen om het knuffelen van je kat. Katten hebben ook geschikt kattenmateriaal nodig, ze moeten elke dag hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Bij het aanschaffen van een kat moet je ook de kosten tellen, want katten hebben goede medische zorgen nodig als ze ziek worden. Een gezonde kat kan veertien jaar of langer leven. Je moet dus bepalen of je echt klaar en in staat bent om zo’n langetermijnverbintenis aan te gaan.

Kies je een huistuin en een keukenkat of een rasechte kat?

Kattenrassen verschillen enorm van temperament, interesses en behoeften. Dus kijk goed naar je levensstijl en omgeving voordat je een kat koopt.

Wel of geen kat?

Het aanpassingsvermogen en de onafhankelijkheid van de kat maken het tot een aangenaam huisdier. In tegenstelling tot een hond hoeft een kat niet uitgelaten te worden. Een kat wast zichzelf dagelijks en doet de nodige oefening. Sommige katten kunnen goed binnenshuis leven, zelfs in een appartement. Bovendien kunnen de meeste katten, als ze in contact komen met andere huisdieren tijdens hun socialisatiefase, goed leven met andere dieren. De meeste katteneigenaren vallen echter voor de schoonheid van de kat.

De kat geeft warmte aan het huishouden. Hij spendeert uren buiten naar de vensterbank, slaapt comfortabel of speelt in de tuin. Er is echter ook een waarschuwing. Er is tenslotte een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het nemen van een of meer katten. Een kitten is schattig, maar kan je huis op zijn kop zetten. Een kat in huis nemen kost ook meer geld dan veel mensen denken. En de samenstelling van het gezin kan veranderen, er wordt bijvoorbeeld een baby geboren, waardoor de kat ongewenst wordt en in het asiel terechtkomt.

Wat is de juiste kat?

De keuze bij het aanschaffen van een kat hangt nauw samen met persoonlijke voorkeuren. Er zijn langharige en kortharige katten. Er zijn verschillende bontkleuren en bontpatronen. Een andere belangrijke factor is het budget. Je kunt (bijna) een kat gratis uit het asiel halen of een zwerfkat mee naar huis nemen, maar er zijn ook raskatten met stambomen die in de late 19e eeuw beginnen. Natuurlijk zijn er verschillende mogelijkheden tussen deze twee (huishoudelijke) uitersten. Overweeg kruisingen tussen rasechte en niet-rasechte katten en kruisingen tussen verschillende soorten rasechte katten. De grootte van de leefomgeving speelt meestal een relatief beperkte rol. Een kat kan ook in een kleinere omgeving leven, op voorwaarde dat de eigenaar ervoor zorgt dat hij aan zijn natuurlijke behoeften kan voldoen.

Een langharige of een kortharige kat?

Er zijn langharige katten (pelslengte van 10 cm), halflange katten (pelslengte van 5 tot 10 cm) en kortharige katten (pelslengte tot 5 cm). Er zijn ook kale katten, katten met krullende jassen en katten met bossig haar. Sommige langharige katten hebben elke dag wat vrije tijd nodig om de vacht te borstelen en vrij te houden van klitten. En voor het huishouden is wat meer aandacht nodig in verband met het haar. Een sphynx (naakte kat) heeft ook speciale zorg nodig omdat deze kat gevoelig is voor temperatuurverschillen en vaak huidproblemen heeft. Als iemand allergisch is voor katten, maakt het meestal niet uit of het een langharige of een kortharige kat is, omdat de allergische reacties worden veroorzaakt door de eiwitten die door de huid van de kat worden afgescheiden en weinig of niets te maken hebben met de lengte van de vacht.

Geslacht en leeftijd

Wanneer katten worden gesteriliseerd (of daadwerkelijk worden gecastreerd), is er weinig verschil in gedrag tussen mannen en katten. Wanneer de seksuele drift medisch wordt geëlimineerd, zijn katten vaak meer liefdevol. Mannen zijn meestal iets langer dan katten. Gemiddeld weegt een kater 5 tot 7,5 kg. Gemiddeld zijn katten één kilogram lichter. Maar wees voorzichtig, het gezondste gewicht hangt natuurlijk ook af van andere factoren, zoals het kattenras. Het grootste kattenras is de Maine Coon, afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. Maine Coon-mannetjes kunnen tot 12,5 kg wegen. Het is meestal “veiliger” om een ​​(gebalanceerde) volwassen kat mee naar huis te nemen dan een kitten. Een volwassen man of vrouw heeft immers meestal een evenwichtiger temperament (en uiterlijk), dus je kunt van tevoren redelijkerwijs bepalen hoe sociaal, hoe actief, hoe gevoelig voor stress en hoe luid hij of zij is.

Hoe vind ik een gezond kitten?

Het is belangrijk om een ​​gezond kitten te kiezen. De houding van de eigenaar of fokker is zeer bepalend. Als iemand een nest heeft dat kittens gratis aanbiedt en interesse toont in de nieuwe eigenaar en de toekomstige omgeving, is de kans groot dat de kittens gezond zijn en dat deze persoon het beste voor de kittens wil. Bekende cattery-eigenaren hebben ook goede bedoelingen. Als de kittens echter afkomstig zijn van een zogenaamde broodfokker, waar fokken lopende bandwerk is, is voorzichtigheid geboden. Een dierenarts onderzoek is geen overbodige luxe.

De juiste vaccinaties moeten worden gegeven. Een uitgebreide studie test ook het bloed op ziekten zoals katten-AIDS en leukemie. Een kitten moet ongeveer negen gram per dag groeien. En een kitten mag alleen aan de nieuwe eigenaar worden gegeven nadat het socialisatieproces is voltooid. De wettelijke ondergrens is zeven weken. In de praktijk worden rasechte katten meestal na negen weken naar hun nieuwe thuis verplaatst, terwijl rasechte katten hun geboorteomgeving na dertien weken mogen verlaten. Kattenliefhebbers maken langer ruzie met de moederkat, bijvoorbeeld 16 weken. Dit zou later het sociale gedrag van de kat ten goede komen.

Hoe kom ik aan een raskat?

Als je een rasechte kat wilt kopen, is het erg belangrijk dat je de kat koopt bij een cattery met een goede reputatie. Broodfokkers kunnen beter worden vermeden. Je kunt de plaatselijke dierenarts altijd vragen welke catteries in de omgeving een goede reputatie hebben. Je kunt ook contact opnemen met stamboekverenigingen en mogelijk kattenshows bezoeken om een ​​groot aantal stamboekfokkers te ontmoeten. Goede cattery-eigenaren runnen hun hengsten meestal in een speciale kat in de achtertuin. De katten leven binnen. De tweede is heel belangrijk omdat katten en kittens beter leren omgaan met mensen, andere dieren en (luide) geluiden binnenshuis.

Bij het aanschaffen van een kat maak je een afspraak met een cattery om een ​​nestje kittens te bezoeken en de cattery-eigenaar te ontmoeten. Bedenk vooraf welke vragen je wilt stellen. Vraag bijvoorbeeld hoe oud de familieleden van de kittens zijn. En aarzel niet om te vragen of het kitten is gevaccineerd. Als je door wilt gaan met de aankoop van een kitten en goedgekeurd bent door de eigenaar van de cattery, wordt een overeenkomst getekend, die vaak enkele garanties bevat met betrekking tot de gezondheid van de kitten en dergelijke. Meestal wordt een aanbetaling gedaan en het saldo wordt kort voor of wanneer het kitten wordt opgehaald, betaald.